Moșii de vară 2022. În acest an, Moșii de vară se pomenesc   sâmbătă, 11 iunie, cu o zi înainte de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Rusaliile. Cu ocazia acestei sărbători, credincioșii ale căror rude au trecut în neființă dau de pomană vase noi cu mâncare pentru sufletele celor dragi.

greșeală moșii de vară

Moșii de vară 2022

La sărbătoarea Moșilor de vară, creștinii merg la biserică cu pachete și colivă, care sunt sfințite de preot și mai apoi sunt împărțite persoane nevoiașe, spre pomenirea celor dragi care au plecat

de acest lume.

Sâmbătă dimineața, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

Citeste si: Când pică anul acesta Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri

Totodată, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

Potrivit tradiției, de Moși, în primul rând, morții trebuie să primească apă de pomană pentru a nu suferi de sete pe lumea cealaltă. În această zi, cei care iau apă din fântâni, trebuie să lase câte un bănuț de sufletul morților.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

greșeală moșii de vară

Greșeala pe care o fac credincioșii în Sâmbăta Rusaliilor

Potrivit tradiție, în ziua Moșilor de vară femeile trebuie să respecte obiceiul și să nu facă treburi casnice. Se spune că femeile care vor face treburi casnice în Sâmbăta Rusaliilor vor rămâne cu mâinile amorțite și nu vor mai putea să lucreze. 

Citeste si: Moşii de vară 2022: Pe ce dată pică Sâmbăta Morţilor si ce este bine să dai de pomană? Reţetă de colivă

Totodată, pentru a ține deoparte necazurile cauzate de ploi și furtuni credincioșii pot arunca în curte, din pragul casei, o crenguță cu flori de tei care a fost sfințită la biserică în ziua Moșilor de vară.

Se spune că înainte de Moșii de vară, morții merg la Valea cu dor, acolo unde găsesc toate pomenile pe care cei dragi le-au făcut pentru ei. Celor cărora nu li s-a oferit nimic de pomană strâng pământ în poală și se întorc triști în mormânt. Din acest motiv se spune că nepomenirea celor dragi este o greșeală pe care mulți credincioși o fac în această zi importantă. Cei care nu dau nimic de pomană în această zi vor avea parte de ghinion și necazuri  pe tot parcursul anului.

De Moșii de vară, persoanele care scot apă din fântână lasă un bănuț pentru sufletele celor care au murit, spunându-se că astfel, vor avea parte și ei de apă pe lumea cealaltă.

Citeste si: Ce semnificație au Moșii de Vară și ce trebuie să facem în această zi de sărbătoare

 

Citeste si: Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul său au rămas blocați în pădure: „Am plecat prin pădure, pe jos, să căutăm o pensiune.”- kfetele.ro

Citeste si: Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat la gunoi este mai grav”- radioimpuls.ro

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si