Must de struguri: Reţeta pentru iarnă

Dulce și aromat, mustul este băutura specifică toamnei. Eset ușor de preparat și are multe proprietăți benefice pentru organism.

Author: Catalina Popa miercuri 22 septembrie 2021 , 15:01

Must de struguri: Reţeta pentru iarnă

Must de struguri: Reţeta pentru iarnă

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Alege întotdeauna struguri copți, ajunși la maturitatea de consum. În felul acesta, vei evita începerea procesului de fermentație;
Ciorchinele este acru și are gust ușor ierbos, așa că recomandarea specialiștilor este de a îndepărta boabele de struguri de pe ciorchine înainte de a prepara mustul;
Pregătește

bine strugurii înainte de a-i face must. Strugurii proaspăt culeși se spală bine, pentru a se îndepărta toate impuritățile de pe suprafața boabelor;
Zdrobirea boabelor de struguri pentru must se face cu un zdrobitor special ori cu mâna, în cazul în care sunt puțini struguri;
După preparare, mustul se păstrează în recipiente de sticlă, curate și uscate, și se astupă cu dopuri curate.

Cum se prepară mustul

Citeste si: Gem de struguri roșii: Reţeta tradiţională uitată de mult timp

Ai nevoie doar de 4 kg de struguri (albi sau roșii) pentru 3 litri de must
Strugurii se spală bine, se culeg boabele de pe ciorchini și se zdrobesc bine.

Sucul obținut se lasă împreună cu strugurii într-un recipient încăpător pentru câteva ore, până când începe fermentarea.

După asta, sucul obținut se trece printr-o strecurătoare fină, pentru a se îndepărta toate cojile ori sâmburii.

Mustul se pune în sticle și se lasă la limpezit în cămară pentru 2-3 zile, fără capacul pus. Când observi că mustul s-a limpezit, atunci poți pune capacul sticlelor și poți păstra sticlele de must în cămară pentru iarnă. Sticlele de must se păstrează la o temperatura constantă, dar nu mai mare de 15 grade Celsius.

Citeste si: Zacuscă de vinete ca la bunica: Reteta pentru iarnă

Must de struguri: Reţeta pentru iarnă

Must de struguri: Reţeta pentru iarnă

Cum se păstrează mustul

Conservare prin congelare- după ce rețeta de must a stat la limpezit (24- 48 h) la o temperatură ce nu a depășit 10 grade C, mustul se pune în sticle, dar nu se umplu sticlele în totalitate, ci se lasă 10-15% spațiu pentru că, prin îngheț mustul se dilată și sticlele pot exploda. Ulterior, sticlele de must se pun la congelator și se păstrează acolo pentru toată perioada iernii. Atunci când vrei să consumi must, se scoate de la congelator cantitatea dorită și se ține câteva ore la temperatura camerei pentru a se decongela.
Conservare prin fierbere- Se pune mustul la fiert într-un vas emailat și se lasă pe foc până când temperatura mustului a ajuns la 90 de grade. Mustul se pune fierbinte în sticle care se închid ermetic, după care se acoperă sticlele cu pături și se lasă să se răcească lent, pentru a preveni fermentația. Ulterior, sticlele de must se păstrează în cămară, acolo unde temperatura este constantă, dar nu mai mare de 15 grade Celsius.
Conservare cu hrean- După ce strugurii au fost zdrobiți, mustul se lasă la limpezit peste care se adaugă hrean proaspăt dat prin răzătoare 9 (la 10 litri de must se adaugă 100 de grame de hrean, în rest, se schimbă cantitatea de hrean în funcție de cantitatea de must) și se pune totul într-o damigeană. Se lasă mustul cu hrean pentru aproximativ 2 săptămâni, după care se trage în sticle, filtrând prin tifon orice urmă de impurități ori hrean. Sticlele de must se păstrează în cămară, acolo unde temperatura este constantă, dar nu mai mare de 15 grade Celsius.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si