Nicolae Ciucă, la festivităţile dedicate zilei de 20 aprilie 1919: ”Este o istorie scurtă, cu semnificaţii uriaşe, iar în numele libertăţii, democraţiei şi păcii”

Premierul Nicolae Ciucă a participat, miercuri, la Oradea, la festivităţile dedicate zilei de 20 aprilie 1919, că astăzi, administraţia şi armata se reîntâlnesc simbolic, pentru a reaminti emoţionanta zi când puterea civilă şi cea militară, dincolo de orice apartenenţă, s-au unit pentru binele unei comunităţi.

Author: Diana Bostan miercuri 20 aprilie 2022 , 12:40

ciucă

N

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la sărbătorirea unui eveniment de răscruce în istoria oraşului şi, totodată, încărcat de emoţie la vremea lui. Acum 103 ani, pe 20 aprilie, zi de sărbătoare a sfintelor Paşti, trupele Armatei Române intrau în Oradea, să apere populaţia şi să o elibereze de tiranie, în aclamaţiile românilor, maghiarilor

şi tuturor naţionalităţilor de aici care le aşteptau aici”, a spus premierul. 

Ce declarații a făcut Nicolae Ciucă

El a arătat că ”Béla Kun, lider al Partidului Comunist şi conducătorul revoluţiei bolşevice ungare din 1919, instaurase o ”Republică roşie” după modelul leninist din Rusia, căreia i-a căzut victimă şi Oradea”.

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

”Din 22 martie, primăria fusese desfiinţată şi înlocuită cu Sovietul administrativ al muncitorilor şi soldaţilor, în tot oraşul fiind luate măsuri cu caracter restrictiv, s-a introdus cenzura presei, au fost interzise predarea religiei în şcoli şi vopsirea sau comercializarea ouălor de Paşte, a fost comandată naţionalizarea locuinţelor, iar cine avea curajul să invoce ideile de libertate sau democraţie era judecat. Pe 18 aprilie, comandantul poliţiei, Jánossy Gyula, a declanşat ofensiva militară antibolşevică, a doua zi gărzile roşii erau obligate să se retragă în cazărmi, fiind repusă în drepturi vechea administraţie, care conducea oraşul din 1902”, a mai spus premierul. 

Citeste si: Loredana, tânăra care și-a ucis prietena la Mangalia, ar fi suferit un avort „S-ar putea întrezări motivul crimei” Noi detalii din anchetă au ieșit la iveală- kanald.ro

Citeste si: Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului

Citeste si: „Nu vreau să mor. Vă implor. Trebuie să încep radio-chimio” Oana Lis, strigăt de ajutor în mediul online. Soția fostului edil a rămas impresionată de cazul unei femei bolnave de cancer- wowbiz.ro

Nicolae Ciucă a arătat că ”intrarea în oraş a trupelor române, în 20 aprilie, pentru protejarea comunităţii de o posibilă contraofensivă bolşevică a fost cerută chiar de autorităţile locale, în frunte cu primarul Rimler Károly, iar ostaşii conduşi de generalul Moşoiu au defilat în uralele orădenilor. Primarul Rimler a predat oraşul generalului Moşoiu, pentru a-l apăra iar Oradea a trecut sub protecţia Regatului României, cu schimbare paşnică de putere şi fără înlocuirea reprezentanţilor vechii administraţii”. 

Administraţia şi armata se reîntâlnesc simbolic la Oradea, pentru a reaminti emoţionanta zi de 20 aprilie 1919

Şeful Executivului a arătat că ”este o istorie scurtă, cu semnificaţii uriaşe, iar în numele libertăţii, democraţiei şi păcii, Oradea multietnică şi multiculturală şi-a încredinţat destinul României, iar în prezent este unul dintre cele mai înfloritoare oraşe din ţara noastră”. 

Citeste si: Mesaje, urări și felicitări de Sfântul Gheorghe. Peste 900.000 de români își serbează onomastica

”Astăzi, administraţia şi armata se reîntâlnesc simbolic la Oradea, pentru a reaminti emoţionanta zi de 20 aprilie 1919, când puterea civilă şi cea militară, dincolo de orice apartenenţă, s-au unit pentru binele unei comunităţi. Este cel mai bun moment să reamintim, cu respect şi admiraţie, numele personalităţilor care s-au distins atunci prin altruism, iubire de valori şi viziune:  Rimler Károly, Jánossy Gyula, Aurel Lazăr, Coriolan Pop, Iustin Ardelean, Roman Ciorogariu şi desigur Traian Moşoiu. Sper că tinerii orădeni cunosc această pagină însemnată din istoria lor şi îşi cinstesc înaintaşii după cum merită, sper ca evenimente precum cel de astăzi să păstreze şi să reînvie memoria lui 20 aprilie 1919”, a mai afirmat premierul Ciucă în discurs. 

Citeste si: ”După ce au picat în groapa aia, au avut nevoie de ajutor să vină la mal.” Ce scrie, de fapt, în certificatul de deces al lui DJ Lalla? Oamenii legii exclud din start o ipoteză importantă în acest caz!- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile are probleme mari cu legea. Motivul pentru care fosta asistentă tv a ajuns în fața instanței- radioimpuls.ro

Premierul a urat ”oraşului de pe Crişul Repede şi remarcabilei sale comunităţi mulţi ani de prosperitate, pace şi bine”. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si