Document oficial - Noi măsuri împotriva pandemiei COVID-19, în România. Micşorarea intervalului de circulaţie până la ora 20.00

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a transmis un nou document oficial. Autoritățile au luat noi măsuri pentru limitarea pandemiei generată de virusul Sars-Cov-2. Una dintre ele ar fi micşorarea intervalului de circulaţie până la ora 20.00.

Author: Georgiana Balaban joi 25 martie 2021 , 16:47

noi măsuri restrictive în România 25 martie 2021
Ce noi măsuri se vor aplica în România?![Sursa foto: Facebook Poliția Română]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Autoritățile anunță noi măsuri pandemice în țară.

Documentul de lucru al CNSU arată reducerea intervalului de circulaţie până la ora 20.00, în localităţile în care incidenţa în ultimele 14 zile este peste 4 la mia de locuitori. De asemenea, și acolo unde este mai mică de 7,5 la mie, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Citeste si: Țara care impune noi restricții la nivel naţional pentru a preveni răspândirea COVID-19

Același document informează că în zonele în care incidenţa este peste 7,5 la mie, este redus intervalul de circulaţie până la ora 20.00 pe toată durata săptămânii. Toate magazinele se vor închide la ora 18.00

în localităţile unde rata de infectare este peste 4 la mie şi sub 7,5 la mie, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Citeste si: Restricții dure pe masa Guvernului. Lockdown de weekend și mall-uri cu mai puțini clienți. Florin Cîțu: "Am constatat în ultima vreme o relaxare nepermisă"

În localitățile în care rata incidenței este de peste 7,5 la mie măsura este aplicată pe toată durata săptămânii.

Săli de fitness- închise în România

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a menționat că sălile de sport şi fitness sunt închise în localităţile unde incidenţa este de peste 4 la mie, iar măsura încetează atunci când rata de infectare scade sub 3,5 la mie.

Azi, 25 martie 2021, oficialii au declarat că de Înviere este permisă circulaţia în intervalul orar 20.00- 02.00, iar pentru sărbătoarea Pesah pe 27 şi 28 martie persoanele se pot deplasa în intervalul orar 18.00- 22.00.

Guvernanții au de la ora 17.00 o întâlnire pentru a adopta un proiect de hotărâre cu măsurile propuse de CNSU.

Guvernul va avea şedinţă de la ora 17.00, unde urmează să adopte un proiect de hotărâre cu propunerile înaintate de CNSU. Prefectul Capitalei Alin Stoica a transmis că se vor reuni într-o ședință a CMBSU, după cea a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a implementa la nivelul Bucureştiului deciziile luate.

Documentul oficial al CNSU, oferit de news.ro, arată noile măsuri ce au o probabilitate mare de a fi luate în calcul.

Citeste si: Ludovic Orban, anunț important despre măsurile de restricție impuse

noi măsuri restrictive în România 25 martie 2021
Noile măsuri împotriva pandemiei Sars-Cov-2. [Sursa foto: Facebook Poliția Română]

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Se propune modificarea şi completarea măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii şi controlul infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă, după cum urmează:

a) Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

b) Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori şi intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).

c) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfăşurarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Citeste si: Noi restricții în România! Circulația interzistă după ora 18:00. În ce zonă se impune această măsură

d) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfăşurarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 7 la 1.000 de locuitori şi intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).

e) Suspendarea activităţii operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

f) În perioadele 03.04- 04.04.2021 şi 01.05- 02.05.2021 se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-02.00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase.

g) În datele de 27.03.2021 şi 28.03.2021 se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 18.00- 22.00 pentru deplasarea şi participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

Se abilitează ministerele de resort să modifice ordinele comune care reglementează condiţiile de desfăşurare a activităţii operatorilor economici pentru limitarea răspândirii COVID-19, în sensul stabilirii concrete a numărului maxim de persoane cărora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafaţa obiectivelor.

(1) Prin «incidenţa cumulată în ultimele 14 zile» se înţelege incidenţa cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi şi a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează.

Citeste si: Raed Arafat a semnat ordinul! Doar magazinele alimentare și farmaciile rămân deschise

(2) Zilnic, pe baza datelor implementate în platforma <alerte.ms.ro>, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va realiza calculul ratei de incidenţă pentru fiecare localitate.

Se aprobă lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă.

Începând cu data prezentei hotărâri, măsurile ce vizau persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord prevăzute în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 9 din 11.02.2021, îşi încetează aplicabilitatea.

Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora”.

Arafat a transmis unde va fi circulația oprită vineri, sâmbătă și duminică din cauza creșterii cazurilor Sars-Cov-2

Raed Arafat a anunțat că în zonele în care incidența Sars-Cov-2 este peste 4 la mie, în ultimele 14 zile, se vor lua noi măsuri. Conform secretarului de stat în MAI, la sfârșit de săptămână, vineri, sâmbătă, duminică circulaţia este permisă doar până la ora 20.00. De asemenea, atunci când incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, circulaţia va fi până la ora 20.00 toată săptămâna.

Medicul a vorbit și despre restricțiile aplicate în noaptea Învierii. „A rămas ora 2.00 pentru această perioadă. Normal că se mai poate discuta, dar nu se pune nicio discuţie de a limita participarea la Paşte. Ora 2, 3, 1.30 asta se mai poate discuta când se scrie hotărârea de Guvern, dar nu se spune că lumea nu poate merge la slujbă în noaptea de Înviere”.

Șeful DSU i-a avertizat pe români și în privința mersului la cumpărături. Noile măsuri se aplică imediat ce vor fi publicate în Monitorul Oficial. „Am menţionat că o să fie un ordin al Ministerului Economiei care va stabili numărul de persoane într-un magazin. Când ai ajuns că la ora 18.00 se închide magazinul, înseamnă că e faza în care toţi agenţii economici trebuie să se gândească la telemuncă. Asta nu înseamnă că noi muncim normal până la 18.00 şi apoi toată lumea e la magazin. Trebuie o adaptare la locul de muncă pentru ca să reducem contactul şi acolo. Atunci poţi desemna ziua – mâine sau poimâine şi ora la care te duci, pe lângă achiziţiile online la domiciliu. Sunt ţări de luni de zile, de exemplu limitarea e de la 18.00, nu de la 20.00 şi în majoritatea localităţilor va fi doar în week-end”, a zis șeful DSU.

Citeste si: Arafat a vorbit despre adeverința de vaccinare cu semnătură eletronică. Ce a transmis secretarul de stat

Declaraţia pe proprie răspundere este necesară numai după ora 20.00. Intervalul18.00 până la 20.00 e lăsat timpul ca lumea să se întoarcă acasă de la magazine.

”După ora 20.00 trebuie să ai declaraţia pe propria răspundere să spună unde te duci, în rest se aplică celelalte măsuri care sunt valabile. Şi delivery la domiciliu nu a fost interzis, continua. Tot ce a fost până acum continuă. Acestea sunt doar măsuri suplimentare pe incidenţele pe care le-am prezentat”, a subliniat Raed Arafat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si