Noi reguli pentru pacienții COVID-19. Protocolul de tratament a fost schimbat

Medicul Virgil Musta a venit cu o serie nouă de recomandări pentru medicii de familie care tratează pacienții infectați cu noul coronavirus. Ce s-a schimbat la protocol.

Andreea Bolocan, duminică 25 aprilie 2021 , 11:02

Protocolul de tratament COVID-19 s-a schimbat coronavirus virgil musta
Protocolul de tratament COVID-19 s-a schimbat[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Protocolul de tratament pentru pacienții infectați cu COVID-19 a fost actualizat de către Ministerul Sănătății și publicat în Monitorul Oficial. În protocol a fost introdus un capitol nou care conţine mai multe recomandări pentru medicii de familie care tratează la domiciliu pacienţi infectați cu COVID-19.

Astfel, Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, membru în Comisia Naţională de Management Clinic şi Epidemiologic al Covid 19, a explicat ce anume se schimbă în noul protocol de tratament pentru pacienţii infectaţi cu noul virus COVID-19.

Citeste si: Pfizer pregătește pastila cu care te poți vindeca acasă de COVID-19

”Un element nou, important, este că li se permite medicilor de familie să administreze tratament anti-viral oral, deoarece noile date arată că acest tratament oral este eficient în prima săptămână de boală. Cu cât este administrat mai devreme, cu atât eficienţa acestuia creşte.”

Medicul Virgil Musta a explicat de ce s-a decurs la varianta ca medicii de familie să înceapă administrarea unui tratament pentru bolnavii de COVID-19.

”Din păcate, la nivelul spitalului, aceşti pacienţii ajung cu forme severe, în etapele următoare ale evoluţiei infecţiei, şi de aceea s-a considerat că este oportun să dăm posibilitatea medicilor de familie să administreze această terapie ca să avem eficienţă şi să nu se ajungă la forme severe.”

Medicul Virgil Musta a vorbit despre protocolul de tratament COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Medicii de familie pot folosi antiviralul oral ”favipiravirul”

”Medicii de familie pot folosi antiviralul oral, care este favipiravirul, pentru că acesta se foloseşte în formele uşoare şi medii de boală, în formele medii şi severe se foloseşte antiviralul injectabil, care este remdesivirul, şi care este lăsat pentru uzul în spital", a explicat într-un interviu acordat News.ro medicul Virgil Musta.

Citeste si: Restricțiile au fost prelungite în Capitală. Când scăpăm de mască

Dr.

Virgil Musta a explicat şi alte recomandări care există în noul protocol de tratament pentru medicii de familie. Corticoterapia, neindicată în prima săptămână de boală, pentru că poate duce la multiplicarea virală. Anticoagulantele pot fi prescrise de medicii de familie în funcţie de scorul PADUA  (fe evaluare a riscului de tromboze endovenoase).

Ce medicamente au fost retrase din protocol

Noul protocol de tratament anti-Covid 19 nu mai conţine şi plaquenilul, un medicament creat iniţial pentru afecţiuni reumatice şi dermatologice, şi nici antiviralul umifenovir. 

Dr. Musta: "Riscurile unor efecte adverse sunt prezente"

Ivermectina, nerecomandată în Covid-19 în România. Protocolul de tratament pentru pacienţii cu Covid 19 actualizat are recomandări clare pentru ivermectină. Medicul Virgil Musta: "În cantităţi mari, efectele sunt toxice. Avem speranţa că anticorpii monoclonali vor intra curând la noi în ţară".

Excesul de antibiotice în tratamentul bolii Covid 19, un real pericol. Infecţia Covid evoluează rar cu suprainfecţii bacteriene, mult mai rar decât gripa, spune dr.

Musta. Utilizate abuziv, ele pot duce la creşterea număruluid de infecţii cu clostridium şi candida. Plasma convalescentă, eficientă doar in prima săptămână a bolii.

Hidroxiclorochina, scoasă din protocolul de tratament al pacienţilor cu Covid 19.

Dr. Musta: "S-a constatat eficienţa limitată a acestui tratament, dar şi riscul de reacţii adverse severe".

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Toți au crezut că glumește! Ce s-a întâmplat cu Zanni pe traseul de la Survivor România... Toți au crezut că glumește! Ce s-a întâmplat cu Zanni pe traseul de la Survivor România 2021? Faimosul a dezvăluit totul după ce a ajuns în camp: „Mi-a fost frică să mai intru...”
spotmedia.ro
Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al... Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al bateriilor
spotmedia.ro
În „locuințele pentru tineri” cu chirii modice din centrul Capitalei stau (foști)... În „locuințele pentru tineri” cu chirii modice din centrul Capitalei stau (foști) angajați ai Primăriei Sectorului 1, cu salarii de peste 5.000 de lei
b1.ro
Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea
infoactual.ro
Fosta soție a lui Elvis Presley arată ca o mumie! Operațiile estetice au desfigurat-o Fosta soție a lui Elvis Presley arată ca o mumie! Operațiile estetice au desfigurat-o
infoactual.ro
12 mai, sărbătoare cu cruce albastră! Orice bun creștin trebuie să știe asta 12 mai, sărbătoare cu cruce albastră! Orice bun creștin trebuie să știe asta
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si