Număr uriaș de muncitori străini primiți în România anul viitor

Guvernul intenționează să majoreze numărul de permise de muncă acordate strănilor din afara UE, până la 100.000 în cursul anului 2022.

Author: Razvan Ilie miercuri 03 noiembrie 2021 , 09:54

România ar putea primi până la 100.000 de muncitori străini în 2022

[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Guvernul va dubla din nou numărul avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, astfel încât numărul acestora va fi în 2022 de patru ori mai mare decât în 2020.

Noua limită de 100.000 de muncitori străini este argumentată de Executiv prin deficitul de forţă de muncă înregistrat în România, reflectat şi din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc să recruteze cetăţeni străini din afara UE.

Citeste si: Un român a murit după ce a căzut în gol de la o înălțime de 8 metri, în Belgia

Guvernul dublase deja limita maximă la 50.000 muncitori extra-comunitari

În vară, când a dublat limita la 50.000, premierul Cîţu a arătat că necesarul de forţă de muncă pe piaţă este de 160.000 de lucrători, potrivit Adevarul.ro.

În anul 2018 au fost acceptaţi 15.000 de muncitori străini în România. Pentru 2019, Guvernul a majorat numărul de avize pentru muncitori străini de la 20.000 la 30.000, iar pentru anul 2020 a menţinut acelaşi plafon. Guvernul Cîţu a stabilit în vară un prag de 50.000 de permise. 

Citeste si: Certificatul COVID, obligatoriu la locul de muncă în Italia

În ce domenii de activitate vin muncitorii străini

În perioada ianuarie – august 2021, 6.518 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe privind forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant.

În aceeaşi perioadă de referinţă, ianuarie – august 2021, structurile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă au eliberat adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020, când 4.135 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 49.200 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă.

Cei mai mulți muncitori străini vin în domeniul construcțiilor

[Sursa foto: Pixabay]

Principalele domenii de activitate pentru care s-au eliberat adeverinţe în vederea ocupării locurilor de muncă vacante în perioada ianuarie – august 2021 se prezintă astfel:

- lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale- 22.812;

- restaurante- 5.324;

- lucrări de construcţii a altor proiecte inginereşti- 3.887;

- activităţi de contractare, pe baze temporare,a personalului- 3.505;

- transporturi rutiere de mărfuri- 2.408;

- activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă- 2.376;

- lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor- 1.919;

- hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare- 1.772;

- întreţinerea şi repararea autovehiculelor- 1.651;

- fabricarea păinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie

Principalele ocupaţii (conform Cod COR) pentru care s-au eliberat adeverinţe în perioada ianuarie- august 2020, se prezintă astfel: muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet- 9.935; muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii- 5.113; manipulant mărfuri- 3.162.

Sursa


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
LIVE UPDATE Ziua 131 de război în Ucraina. Mesajul lui Volodimir Zelenski după ce... LIVE UPDATE Ziua 131 de război în Ucraina. Mesajul lui Volodimir Zelenski după ce Ucraina și-a retras trupele din Lisichansk: „Nu renunțăm la nimic!”
kfetele.ro
,,M-am confruntat cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și bineînțeles al... ,,M-am confruntat cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și bineînțeles al pancreasului” Cătălin Botezatu suferă de pancreatita acută şi a ajuns la spital
spotmedia.ro
O cometă uriașă va trece foarte curând pe lângă Pământ. Cum putem să o observăm O cometă uriașă va trece foarte curând pe lângă Pământ. Cum putem să o observăm
spotmedia.ro
SUA: O fetiţă de 10 ani, victimă a unui viol, obligată să călătorească în alt stat... SUA: O fetiţă de 10 ani, victimă a unui viol, obligată să călătorească în alt stat pentru dreptul la avort
b1.ro
Cum a scăpat Oana Roman de 18 kilograme: „Aș vrea să mai slăbesc 15 kg sau măcar 10”... Cum a scăpat Oana Roman de 18 kilograme: „Aș vrea să mai slăbesc 15 kg sau măcar 10” (GALERIE FOTO)
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Pensii 2022. Noua adeverință care trebuie pusă la dosarul de pensionare pentru a nu fi... Pensii 2022. Noua adeverință care trebuie pusă la dosarul de pensionare pentru a nu fi respins
doctorulzilei.net
Ceai verde VS ceai negru. Efect direct asupra creierului Ceai verde VS ceai negru. Efect direct asupra creierului
romaniatv.ro
Cine este Roxana, românca de 40 de ani sfâşiată de rechin în Egipt! Primele fotografii Cine este Roxana, românca de 40 de ani sfâşiată de rechin în Egipt! Primele fotografii
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si