O femeie infectată cu COVID-19 a născut cvadrupleți

O mama de 37 de ani, infectată cu COVID-19, a născut marți, 9 martie, cvadrupleți la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași. Toți copiii sunt băieți, în stare bună, au între 1.400 și 1.800 de grame și vor fi tratați la neonatologie. Bebelușii urmează acum să fie testați pentru coronavirus.

Author: Andreea Bolocan miercuri 10 martie 2021 , 13:28

a nascut cvadrupleti si era bolnava de coronavirus
A născut 4 copii și era bolnavă de COVID-19
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Femeia s-a prezentat la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iași în cursul zilei de marți, 9 martie, pentru evaluare, fiind însărcinată de 34 de săptămâni cu cvadrupleți. Aceasta însă avea simptome de COVID-19, astfel că a fost redirecționată către Maternitatea „Elena-Doamna”, unitatea COVID-19 pentru gravide, unde medicii au decis că este momentul să fie operată pentru nașterea copiilor.

Cazul femeii însărcinate este unul foarte rar

„Este un caz foarte rar, era și confirmată pozitiv mama, dar ne bucurăm că este un caz reușit și că mama se recuperează după un efort lung, o intervenție care a durat mai multe ore. Starea ei este stabilă și s-a bucurat de venirea pe lume a celor patru fii, pentru care avea deja pregătite numele.

Cazul cred că este unul de literatură medicală – sunt foarte puține înregistrate de mame cu SARS-CoV-2 care să nască cvadrupleți, poate vom reuși să publicăm în literatura de specialitate. Ne bucurăm pentru mamă, este o eroină”, a declarat Gabriel Martinescu, managerul unității medicale. 

Femeie însărcinată și bolnavă de COVID-19

Citeste si: VIDEO -Actrița Laura Cosoi, o mamă împlinită, vrea un al treilea copil

Sunt primii copii ai femeii de 37 de ani, iar cazul acesteia a fost unul complex, dincolo de infecția cu SARS-CoV-2. Aceasta fusese operată în trecut la inimă, avea o patologie cardiacă și era diagnosticată cu tahicardie supraventriculară. Medicii spun că sarcina era de risc mare chiar și în lipsa infecției cu noul coronavirus.

Cei 4 copii sunt în stare bună

În prezent toți cei patru copii sunt bine, sunt internați la neonatologie, cu greutăți corespunzătoare și scor bun la naștere, susține dr. Răzvan Socolov, șef secției de Obstetrică-ginecologie de la unitatea medicală. Acesta a explicat pentru Libertatea că și într-o situație normală, la 34-35 de săptămâni, la o sarcină de cvadrupleți trebuie realizată cezariană pentru că nu se mai pot dezvolta copiii altfel.

Citeste si: Doi concurenți de la „Puterea Dragostei” vor deveni părinți: „Îți mulțumesc pentru că îmi vei dărui un copilaș!”

Operația a fost una foarte complexă

La operație au luat parte majorittea medicilor din spital care se aflau acolo la momentul respectiv, deoarece operația a fost una complexă. Astfel, la operație au participat toți neonatologii, trei obstetricieni, medicul de gardă la ATI și încă un medic care aștepta să ajute dacă existau complicații. 

„Fiecare copil a avut, practic, neonatologul lui, a fost o mobilizare a întregului sector de neonatologie. A fost o operație cu risc, pacienta tușea înaintea operației, avea testul rapid antigen pozitiv, a fost confirmat și cu un PCR. În 20 și ceva de ani de carieră nu am asistat la o astfel de naștere, este destul de rar. La tripleți, da, dar nu la cvadrupleți. Ca incidență sunt cam 1 la 100.000 de cazuri”, a declarat dr. Răzvan Socolov.

Femeia care a născut se află internată la ATI

Mama este internată la Terapie Intensivă, în stare stabilă, iar niciunul dintre copii nu au probleme deosebite. Vor fi cu toții testați RT-PCR, dar medicul explică faptul că au fost foarte rare cazurile în care copiii s-au născut infectați cu virusul dintr-o mamă care era deja confirmată cu COVID-19. Dr. Răzvan Socolov spune că, din zecile de nașteri care au fost la Iași în 2020, au fost doar trei sau patru cazuri de copii testați pozitiv, dar toți după nașteri naturale. 

„Mai trebuie spus că aceștia oricum nu fac forme grave, este o contaminare de mediu la nașterile naturale, dar copiii nu dezvoltă fenomene pulmonare”, a precizat medicul.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si