Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, planurile cadru ar putea să devină aplicabile începând cu toamna anului 2023.

„Educaţia financiară a fost introdusă în programă, sunt convins că vom avea înţelepciunea în noile planuri cadru pentru liceu să avem consolidată şi această componentă a educaţiei. Educaţia financiară ar urma să fie integrată într-un modul denumit generic "Educaţie pentru viaţă" în care să avem o serie de componente care, luate toate la un loc într-o manieră integrată, să facă în aşa fel încât tinerii noştri să fie pregătiţi mai bine pentru viaţa reală, pentru integrarea în

societate.

Pe acest palier fără doar şi poate Educaţia financiară are o importanţă mare, pe care Ministerul Educaţiei o susţine. Noile planuri cadru de liceu ar urma să fie aplicabile din 2023. Deci nu anul viitor, ci în toamna anului 2023", a afirmat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu în cadrul conferinței „Cercetarea ştiinţifică în domeniul financiar. Provocări şi soluţii”.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Citeste si: Sorin Cîmpeanu: Vacanța de iarnă va fi mai scurtă pentru elevii de gimnaziu și liceu

Finanțarea este în scădere

Ministrul a ținut să menționeze faprul că finanțarea cercetării „nu numai că este mică, dar se află şi pe un trend descendent”.

„Ştim foarte bine dinamica, plecând de la 0,29 la sută din PIB în anul 2015.

Am coborât la 0,26 în anul 2016. În anul 2018 aveam 0,15 din PIB, în 2019 0,14 la sută din PIB. În 2020- 0,13 din PIB. Situaţia nu este deloc liniştitoare, mai cu seamă că avem un trend descendent. Nu numai că este mică finanţarea cercetării, dar este şi pe un trend descendent. Este un semnal de alarmă. Am reuşit să găsim soluţie pentru a finanţa cercetarea ştiinţifică universitară cu o sumă de 100 milioane de lei.
Este un început modest, dar un început care ar trebui să fie urmat şi anul viitor, să găsim aceeaşi soluţie la nivelul bugetului”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Dan Vîlceanu, despre remedierea problemelor cu școlile private

Ce se va întâmpla cu revistele românești

Sorin Cîmpeanu a mărturisit că deși portofoliul nu se află la Ministerul Educației, se vor găsi soluții pentru ca în cadrul unor competiții de finanțare a literaturii de specialitate, să poată fi sprijinite și revistele performate românești, pentru a crește astfel capacitatea editorială.

„Am constatat că avem la nivel naţional trei jurnale din sfera ştiinţelor economice care capătă o valoare din ce în ce mai mare. Deşi portofoliul cercetării nu este la Ministerul Educaţiei în momentul actual, vă asigur că vom încerca să ne conjugăm eforturile şi să identificăm cele mai eficiente măsuri pentru ca în cadrul unor competiţii de finanţare a literaturii de specialitate să putem sprijini revistele performante româneşti pentru a-şi creşte capacitatea editorială. Este un aspect pe care îl consider important”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu în cadrul conferinței.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au despărțit! Mesajul pe care vedeta l-a lăsat pe rețelele de socializare. “Viața merge înainte!”- kfetele.ro

Citeste si: Victimele unei escrocherii! Un cuplu de români a trăit un adevărat coșmar în Grecia: "Ne-a trântit ușa în nas"- radioimpuls.ro

Citeste si: Când se redeschid şcolile în noiembrie 2021? Noua structrură a anului şcolar 2021- 2022


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si