O nouă propunere legislativă: Vacanțe decalate pentru elevi

Deputatul USR-PLUS, Alina Stoica, a venit cu o propunere legislativă în ceea ce privește decalarea vacanţelor în funcţie de zona geografică și anul de studiu. 

Author: Andreea Bolocan miercuri 21 aprilie 2021 , 09:53

Vacanțe decalate pentru elevi propunere legislativa
Vacanțe decalate pentru elevi propunere legislativa[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Scopul acestei inițiative venite din partea deputatului USR-PLUS, Alina Stoica, este de a stimula turismul şi industria HoReCa, spune inițiatorul.

În plus, ar putea fi evitate și blocajele din trafic și aglomerația din stațiuni.

Astfel, potrivit proiectului, elevii de până la clasa a IV-a, cei de-a VIII-a și a XII-a ar începe anul școlar în prima zi de luni a lunii septembrie, iar cei din clasele a V-a până la a VII-a, inclusiv, și a IX-a până la a XI-a, inclusiv, ar începe în a treia zi de luni a lunii septembrie.

Citeste si: VIDEO- Dezvoltare personală pentru copii cu ajutorul specialiștilor în domeniu

Vacanțele vor putea fi decalate în funcție de regiuni

Perioadele și datele vacanțelor școlare pot varia în interiorul unei țări, se arată în expunerea de motive.

"În unele țări, precum Germania, Spania, Italia, Austria și Elveția, autoritățile regionale iau aceste decizii. În Suedia și Norvegia, responsabilitatea revine municipalităților. Cu toate acestea, în general, numărul de zile de predare este fixat la nivel central. În Republica Cehă, Germania, Franța, Olanda, Polonia, Slovenia, Slovacia și Elveția, autoritățile centrale stabilesc date diferite pentru anumite perioade de vacanță în funcție de zona geografică", se mai arată în document.

Citeste si: VIDEO| Elevul de 18 ani, care a rănit grav polițistul de frontieră, a fost reținut

Modelele de calendare de vacanţe în Europa

Cehia

În Cehia, vacanţa de primăvară (Paşte) pentru învăţământul primar este de o săptămână între 1 februarie şi 14 martie 2021, în funcţie de regiune, iar pentru învăţământul secundar general este de o săptămână între 1 februarie şi 14 martie 2021, în funcţie de regiune.

Vacanțele elevilor ar putea fi decalate[Sursa foto: PixaBay]

Franţa

Francezii au alocat perioade diferite pentru vacanţele de iarnă şi primăvară. Fiecare dintre ele are câte două săptămâni.

Vacanţa de iarnă:

Zona A: 8-21 februarie

Zona B: 22 februarie- 7 martie

Zona C: 15-28 februarie

Vacanţa de primăvară (Paşte):

Zona A: 12-25 aprilie

Zona B: 26 aprilie- 9 mai

Zona C: 19 aprilie- 2 mai

Germania

În conformitate cu Acordul de la Hamburg dintre landuri privind armonizarea în sistemul şcolar, în Germania, anul şcolar începe la 1 august şi se încheie la 31 iulie. Începutul şi sfârşitul efectiv depind de datele sărbătorilor de vară care variază de la un an la altul. De asemenea, în Germania, deşi există o dată oficială de începere la 1 august, în realitate, şcolile din diferite landuri încep între 3 august şi 14 septembrie, astfel oferindu-se o independenţă decizionale land-urilor.

Italia

În Italia, şcolile pot adapta calendarul şcolar, stabilit de regiuni, la cerinţele PTOF (documentul de bază al identităţii culturale şi de planificare a fiecărei şcoli; defineşte la fiecare trei ani programul curricular, extra-curricular, educaţional şi proiecte organizaţionale ale fiecărei şcoli). Anul şcolar începe între săptămânile 1 şi 3 din septembrie şi se termină între săptămânile 1 şi 3 din iunie.

Alina Stoica a făcut o propunere legsilativă în ceea ce privește vacanțele elevilor[Sursa foto: PixaBay]

Polonia

În Polonia, sărbătorile de iarnă pentru şcolile primare şi secundare sunt de 2 săptămâni, după cum se specifică pentru regiunile deja stabilite.

Suedia

Conform Ordonanţei şcolare şi Ordonanţei şcolii gimnaziale superioare, în Suedia, un an şcolar constă în cel puţin 178 zile şcolare şi cel puţin 12 sărbători, datele exacte variază la nivel regional şi municipal.

Elveția

În Elveția, data de începere/sfârşitul anului şcolar al elevilor şi vacanţele şcolare variază între cantoane, în unele cantoane, chiar şi între municipalităţi. De Crăciun/ An Nou pot fi eşalonate două săptămâni între 19 decembrie 2020 şi 10 ianuarie 2021.

Sursa: ObservatorNews


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si