
Obiceiul care poate să te lase fără bani. Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă regula
Mulți șoferi fac acest lucru în trafic în fiecare zi, dar nu realizează că pot fi sancționați de către autorități.
În acest an au fost efectuate mai multe schimbări asupra Codului Rutier. Noile reguli au scopul de a reduce poluarea fonică. De asemenea, în special în orașele mari se urmărește îmbunătățirea conduitei rutiere.
Legislația a fost actualizată din 1 ianuarie 2025. Potrivit articolului 100 din Codul Rutier, șoferii care claxonează inutil pot fi amendați: „Nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule este o contravenție și se sancționează cu o amendă din clasa a II-a de sancțiuni”.
Citește și: VIDEO „Ăla nu e asfalt! Mai bine puneau gumă de mestecat”. Drumurile noastre poate se vor asfalta vreodată
Ce sancțiuni riscă șoferii care claxonează inutil
Conducătorii auto care claxonează inutil și deranjează liniștea publică pot fi sancționați. Amenzile pot varia între 810 și 1012 lei. Este foarte important ca șoferii să claxoneze doar atunci când este cu adevărat necesar.
Nu doar cei care claxonează aiurea pot fi amendați, ci și conducătorii auto care sunt agresivi cu ceilalți participanți la trafic. Aceștia pot fi sancționați pe baza înregistrărilor audio-video transmise de alți șoferi sau chiar de administratorii drumurilor publice.
„Art. 109 indice 3. — (1) Prin excepție de la prevederile art. 109 alin. (1), polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, astfel cum este prevăzută la art. 100 alin. (3) lit. i), și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 indice 1 alin. (2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, potrivit proiectului adoptat în ședința din 28 iunie 2024.