OMS, avertisment despre coronavirus: care e pericolul nr.1 din cabinetele stomatologice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care generează aerosoli în cabinetele stomatologice, pentru reducerea riscului de trasmitere a virusului SARS-COV-2.

R.I., miercuri 12 august 2020 , 11:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), îngrijorată de impactul COVID-19 asupra serviciilor de îngrijire stomatologică din întreaga lume, a formulat câteva principii pentru ca profesioniştii din domeniu să ''minimizeze'' riscurile de transmitere, informează AFP.

''OMS sugerează evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care generează aerosoli'', foarte frecvente în stomatologie (echipamente de mare viteză, ultrasunete, pulverizare, a declarat marţi, în cadrul unei videoconferinţe, doctor Benoît Varenne din cadrul Programului de sănătate oro-dentară al OMS.

Citeste si: Un bărbat a descoperit pe Google Maps că soția îl înșală. FOTO

OMS recomandă instituirea unor sisteme de consultare la distanţă pentru a evalua urgenţa îngrijirii, sugerând ca intervenţiile ''neesenţiale'' (controale, curăţare, îngrijire preventivă) ''să fie întârziate''.

Citeste si: Ce se întâmplă dacă mănânci în fiecare zi brânză cu roșii. Avertismentul nutriționiștilor

Afecțiunile stomatologice, "o povară sanitară neglijată" 

Expertul OMS a subliniat importanţa îngrijirii stomatologice, adesea trecută cu vederea, fiind considerată ''costisitoare'' şi ''nefiind inclusă în asistenţa medicală de bază în numeroase ţări'', a precizat Varenne.

Citeste si: Precizări despre începerea școlii. Ce vor face copiii în fiecare zi. ”E o măsură obligatorie”

''Afecţiunile stomatologice reprezintă o povară sanitară neglijată în multe state. Ele sunt surse de suferinţă, izolare socială şi chiar deces'', cum este noma, o formă de cangrenă a cavităţii bucale ce afectează cu precădere copiii care suferă de malnutriţie, care au o stare de sănătate precară şi o igienă deficitară, a subliniat responsabilul OMS, potrivit Agerpres. ''Se estimează că aproape 3,5 miliarde de persoane suferă de afecţiuni oro-dentare. Peste 500 de milioane de copii au carii'', a precizat el.

Citeste si: Prognoză meteo. 19 județe sub avertizare Cod galben de furtuni. Prognoză specială pentru București

Citeste si: Gabriela Firea, veste proastă despre reînceperea școlii în București

În acest context deja dificil, ''serviciile de sănătate oro-dentară sunt puternic afectate'' de pandemia de Sars-Cov-2, multe fiind suspendate în faţa riscurilor la care este expus personalul din acest sector, în condiţiile în care cererea s-a redus, pacienţilor ''fiindu-le frică'' să recurgă la aceste servicii.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si