Ora de vară 2022. România trece la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie 2022. Astfel, ceasurile se dau înainte cu oră, iar ora 03:00 devine ora 04:00.

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii   Soarelui. Astfel, în lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului. 

În 2022, România trece la ora de vară pe data de 27 martie, astfel că vom dormi mai puţin cu o oră.

Această zi este și cea mai scurtă din an, dat fiind că ziua de 27 martie va avea 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an, în ultima săptămână a lunii martie, dar și după echinocțiul de primăvară, care va avea loc pe 20 martie 2022 și va marca sfârșitul iernii astronomice.

Care este semnificația echinocțiului de primăvară

Dacă o luăm etimologic, este destul de ușor să ne dăm seama ce înseamnă echinocțiu. „Echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Concret, echinocțiu reprezintă momentul în care ziua devine egală cu noaptea.

Citeste si: Echinocţiul de primăvară 2022: Data la care ziua este egală cu noaptea

Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocţiului, se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal.

Din acest proces reies echinocțiul de primăvară și cel de toamnă.

Ce efecte are schimbarea orei asupra organismului?

Unii specialiști consideră că schimbarea orei poate avea consecințe devastatoare din punct de vedere al sănătății pe termen lung. Mai mult, atât cadrele sanitare, cât și experții în domeniul medicinei susțin că schimbarea orei poate afecta în mod negativ organismul persoanelor care sunt nevoite să treacă de două ori pe an prin această schimbare.

Citeste si: Când se schimbă ora în primavara din 2022?

Experții în domeniu mai spun că, o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

De asemenea, schimbarea rutinei, dar și a orelor de somn pot declanșa anumite simptome. Printre acestea se numără: oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculate, amețeală, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.

Când vom reveni la ora de iarnă în 2022?

Revenirea la ora de iarnă se va face la toamnă, la data de 30 octombrie 2022, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, astfel încât noaptea devine mai lungă.

Anul trecut, trecerea la ora de vară a fost făcută la data de 28 martie. Pe de altă parte, trecerea inversă de la vară la iarnă s-a întâmplat la 31 octombrie 2021, tot în ziua de duminică.

Citeste si: Cât durează astenia de primăvară?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si