Ora de vară 2022: Iată când şi cum se schimbă ora în România! Vom dormi mai puţin! Cum trebuie să ne potrivim ceasurile?

De obicei, ora de vară este cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori numită, prin contrast cu ora de vară , ora de iarnă. 

Ora de vară 2022: Când trece România la ora de vară? 

Totodată, acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii  Soarelui. Astfel, în lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.

Citeste si: Când se schimbă ora 2022? România trece la ora de vară în scurt timp

În 2022, România trece la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, astfel că vom dormi mai puţin cu o oră.

În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din  martie  (ora 03:00 devine 04:00), şi ultima duminică din  octombrie  (ora 04:00 devine 03:00).

Ora de vară 2022: Când se schimbă ora în România? Vom dormi mai puţin!

Ora de vară 2022: Când se schimbă ora în România? Vom dormi mai puţin!

[Sursa foto: PixaBay]

Ce efecte are schimbarea orei asupra organismului?

Unii specialiști consideră că schimbarea orei poate avea consecințe devastatoare din punct de vedere al sănătății pe termen lung. Mai mult, atât cadrele sanitare, cât și experții în domeniul medicinei susțin că schimbarea orei poate afecta în mod negativ organismul persoanelor care sunt nevoite să treacă de două ori pe an prin această schimbare.

Citeste si: 5 activități de dezvoltare personală pe care le poți face în 2022

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis: ”Am avut o discuție aprofundată cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”- stirileprotv.ro

Experții în domeniu mai spun că, o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

De asemenea, schimbarea rutinei, dar și a orelor de somn pot declanșa anumite simptome. Printre acestea se numără: oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculate, amețeală, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.

Când vom reveni la ora de iarnă în 2022?

Revenirea la ora de iarnă se va face la toamnă, la data de 30 octombrie 2022, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, astfel încât noaptea devine mai lungă.

Citeste si: Când este Echinocțiul de primăvară 2022? Tradiţii şi obiceiuri populare privind acest eveniment astronomic important

Anul trecut, trecerea la ora de vară a fost făcută la data de 28 martie.

Pe de altă parte, trecerea inversă de la vară la iarnă s-a întâmplat la 31 octombrie 2021, tot în ziua de duminică.

Ce efecte are asupra organismului nostru trecerea la ora de vară?

O schimbare a orei ne perturbă somnul și ritmurile circadiene. Schimbarea ne poate afecta tiparul de somn timp de cinci până la şapte zile. Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni și asupra psihicului și sănătății.

Citeste si: Schimbarea orei 2022: Ora 3 devine ora 4! Anunţ important privind trecerea la ora de vară

„Organismul are nevoie de o perioadă de adaptare la noile condiții, iar această adaptare este stresantă pentru organism din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Citeste si: Este interzis ca bradul de Crăciun să fie transportat cu mașina! Care este amenda pe care șoferii o primesc, dacă nu respectă această regulă- kfetele.ro

Citeste si: Nicko McBrain se retrage din turnee după 42 de ani alături de Iron Maiden: ”A fost o călătorie incredibilă!”- radioimpuls.ro

Citeste si: Un „obiect luminos” bizar care a apărut pe cer sâmbătă provoacă nelinişte în Iran- antena3.ro

În special, acest efort psihic de adaptare este resimțit la persoanele care sunt predispuse depresiei, anxietății, care au o viață nesatisfăcătoare.

Este vorba de persoane care resimt foarte greu schimbarea și o percep ca pe o destabilizare a vieții.

Această schimbare de oră ne face să conștientizăm că trecem într-un alt sezon și ne determină să observăm schimbările pe care le parcurge natura. Implicit, cei meteosensibili sunt afectați atât din punct de vedere psihologic, cât și somatic.

Se știe că vremea influențează starea de sănătate, și dacă starea de sănătate nu este una funcțională, și partea psihică este afectată.”, explică psihoterapeutul Keren Rosner, citate de gandul.ro.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si