Papa în România 2019. Povestea celor 7 preoți, care vor fi beatificați de Suveranul Pontif la Blaj

Papa în România 2019. Vizita Papei Francisc în România include și o slujbă specială pe câmpia de la Blaj, acolo unde 7 preoți catolici vor fi beatificați.

Author: C.L. joi 30 mai 2019 , 22:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

 

Papa în România 2019. În perioada comunistă, greco- catolicii din Ardeal, care reprezentau circa două milioane de credincioși, au intrat în ilegalitate, cultul lor fiind desființat printr-un decret din 1948. Se dorea unificarea religioasă a tuturor  românilor, iar cei care se opuneau sufereau repercursiuni. Preoţii catolici care s-au opus deciziei au fost aruncaţi în temniţe, unde mulţi dintre ei şi-au găsit sfârşitul.

Papa în România 2019. Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu, sunt cei 7 episcopi români greco-catolici care au murit în urma opresiunilor securității din acea perioadă și care acum vor fi beatificați de Papa Francisc, pe câmpia de la Blaj, duminică, 2 iunie. 

Toți 7 au fost fost arestaţi, după ce s-au opus unificării forţate cu Biserica Ortodoxă, însă au rezistat și bătăilor din beciurile Ministerului de Interne, și în lagărul cu pază militarizată de la Dragoslavele, și în detenția de la Căldărușani.

Papa în România 2019. Episcopul Vasile Aftenie, îngropat într-o ladă mai mică decât trupul său

Primul a murit Episcopul  Vasile Aftenie, la 10 mai 1950, în timpul anchetei, la spitalul închisorii Văcărești, la doar 51 de ani. A fost înmormântat clandestin în Cimitirul Bellu din Bucureşti, într-o ladă de lemn mult prea mică pentru trupul său. Autorităţile nu au permis atunci ca pe crucea de la mormântul său să fie scris numele întreg, ci doar iniţialele: V.A. şi anul morţii. Cu toate acestea, la scurt timp, mormântul său a devenit loc de pelerinaj.

Citeste si: Cine este bărbatul din Dolj care a fost înjunghiat într-un conflict spontan. A fost dus de urgență la spital- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Ceilalți șase au fost duși apoi la Sighet. În celula 44, acolo s-au stins pe rând Preasfintuitul  Frențiu, Preasfințitul  Suciu  și Preasfințitul  Chinezu.

Alexandru Rusu  e singurul care a avut parte de un proces și a primit o comdamnare pe viață. A murit după 15 ani de detenție.

Citeste si: Papa în România 2019. De ce poartă Papa Francisc aparatul de ras în servietă în fiecare călătorie: "Vă rog, rugați-vă pentru mine"

Citeste si: Papa în România 2019. Drama care putea să-l doboare pe Papa Francisc! Suveranul Pontif şi-a pierdut un plămân în adolescenţă!

Citeste si: VIDEO| Meniul special pregatit pentru Papa Francisc

Citeste si: ”Drăguțul de el.” Oana Roman a făcut publice mesajele cu Marius Elisei. Ce mesaj dur a primit vedeta- kfetele.ro

Citeste si: "Am intrat în belele mai mult decât oricine!" Cine este Navarone Garibaldi Garcia! Iată tot ce trebuie să știi despre unicul fiul rămas în viață al Priscillei Presley- radioimpuls.ro

Episcopul  Ioan Bălan  și  Iuliu Hossu  au trăit în domicilii obligatorii, înconjurați de informatori, privați de hrană și asistență medicală.

Papa în România 2019. Cum s-a ajuns la beatificarea celor 7 episcopi români

Părintele Vasile Man, vice-rector al Colegiului „Pio Romeno” din Roma, este cel care a realizat lucrarea ce a argumentat solicitarea de beatificare a celor 7 episcopi români. A lucrat și s-a documentat 15 ani, iar la final,a prezentat o lucrare de 1900 de pagini, care arată istoria Bisericii Greco-Catolice din România și prigoana episcopilor săi, de la momentul arestărilor în 1948, până la decesul celui care a supraviețuit cel mai mult, episcopul Iuliu Hossu, în 1970.

Papa în România 2019. Beatificarea celor 7 români martiri va fi făcută de Papa Francisc, într-o slujbă specială, pe Câmpia Libertății de la Blaj, duminică 2 iunie. 

foto: Vatican news


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si