Premierul Cîțu: funcțiile de conducere la stat să fie pe mandat de maxim 6 ani

Premierul Florin Cîțu propune ca funcțiile de conducere din sistemul public să fie pe mandat, iar funcționarii să treacă la alt departament, prin rotație, după maxim 6 ani.

Author: Razvan Ilie vineri 19 februarie 2021 , 07:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul Florin Cîţu a explicat, joi seara la un post TV, că numirea managerilor la stat cu mandate de conducere este o soluție pentru a avea un sistem public cu funcționari performanți.

Voi propune luni în coaliție ca în administrația publică locală și centrală, anumite funcții de conducere – director general, secretar general, secretar general adjunct- să fie pe mandat. Mandat de maximum 6 ani, la 3 ani cu reînnoire a mandatului, cu evaluare, cum se întâmpla toate țările țările dezvoltate în administrația publică ”, a declarat premierul la Digi24.

Potrivit lui Florin Cîțu, dacă ești secretar general într-un minister, în momentul în care vine un nou ministru, poți să fii reconfirmat pe postul pe care te afli. "Trebuie să începem să avem o aministrație publică responsabilă", a spus premierul. 

Citeste si: Gabriela Firea: „Se pregăteşte o tentativă josnică prin care să se impună creşterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani”

Premierul propune rotație după două mandate

Prim-ministrul a explicat că își dorește o rotație după două mandate la conducerea instituțiilor publice, astfel încât funcționarii să se mute în alt departament.

" Lucrurile trebuie să se miște în această direcție, trebuie să avem un aparat de funcționari publici performanți, evaluați transparent și remunerați în funcție de performanță. Este sistemul pe care vrem să-l implementăm și luni voi face o propunere în coaliție colegilor mei ”, a mai spus Cîțu.

Citeste si: Kelemen Hunor, anunț despre relaţiile interguvernamentale româno-maghiare

Premierul Cîţu a mai explicat că în Guvern decizia îi aparţine, chiar dacă există consultări şi dezbateri cu ceilalţi reprezentanţi ai Executivului.

Întrebat dacă îl deranjează că unii miniştri nu se consultă cu el înainte de a face declaraţii publice, Florin Cîțu a afirmat: ”Aş prefera să vină să discutăm în coaliţie, dar, dacă vor să discutăm în public, discutăm în public, nu am nicio problemă. Asta arată că suntem liberali, suntem vocali, vrem să facem lucruri”.

Asta le cer cetăţenilor – avem opinii, dar aş vrea să urmărească mesajele mele, pentru că decizia este la premier, în ceea ce se întâmplă în Guvern. Vom avea şi decizii pe care le luăm în coaliţie şi acestea liderii coaliţiei vin şi le prezintă, dar, în ceea ce priveşte Guvernul, deciziile le ia premierul ”, a adăugat Florin Cîţu.

Premierul a negat că ar exista nemulţumiri în PNL sau tensiuni între el şi liderul partidului.

Citeste si: Florin Cîţu anunță când va fi aprobat bugetul pentru 2021


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si