Mesajul transmis de Președintele Iohannis de Ziua Internațională Anticorupție

"Ziua Internaţională Anticorupţie, instituită prin Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, reprezintă un prilej de a ne reaminti că eforturile noastre, ale tuturor, pentru o societate mai bună, în care integritatea este asumată la orice nivel, trebuie să continue într-un mod susţinut. Corupţia este un fenomen complex, adânc înrădăcinat în practicile celor care urmăresc folosirea puterii publice în interes personal sau de grup.

Într-un sens larg, corupţia nu vizează doar luarea şi darea de mită. Mituirea, nepotismul, abuzul de putere sunt toate forme ale acestui flagel care erodează, de fapt, dezvoltarea unei societăţi", a declarat Klaus Iohannis în mesajul transmis, miercuri, cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie.

Președintele a precizat că sancţiunile trebuie să fie de aşa natură încât să descurajeze corupţia.

"Fie că vorbim despre corupţie politică, financiară, administrativă sau academică, corupţia din sistemul sanitar sau din educaţie, este absolut fundamental pentru sănătatea statului şi a societăţii ca acest fenomen să fie combătut cu fermitate de instituţiile responsabile. Dimensiunea sancţionatorie trebuie să fie, într-adevăr, de natură să descurajeze aceste comportamente nocive care fac mult rău societăţii şi îi frânează progresul", a spus şeful statului.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu- wowbiz.ro

Citeste si: Partidul AUR nu pierde vremea. Va iniția suspendarea președintelui Iohannis!

Iohannis a subliniat că un rol important îl joacă educaţia

"În acelaşi timp, fără un efort preventiv sistemic, axat pe construirea unei culturi a integrităţii, combaterea faptelor de corupţie nu va fi suficientă. Sistemul de educaţie formează viitori cetăţeni, iar asumarea unor valori comportamentale şi interiorizarea lor se realizează încă din primele etape ale dezvoltării tinerilor.

Este, aşadar, nevoie să se discute mai mult despre valori şi despre moralitate în şcoli, într-un mod practic, interactiv", a menționat Iohannis.

În mesajul preşedintelui se mai arată că:" Progresele societăţii româneşti din ultimii ani în ceea ce priveşte lupta anticorupţie sunt vizibile, dar efortul instituţiilor în această direcţie trebuie să fie unul continuu şi susţinut, respectând întru totul principiul potrivit căruia nimeni nu este mai presus de lege. Este nevoie deopotrivă şi de o atitudine fără echivoc a cetăţenilor faţă de actele de corupţie, care să se traducă printoleranţă zero faţă de cei care recurg la asemenea acte".

"Profund ataşat valorilor democratice şi principiului statului de drept, am acţionat şi voi acţiona în continuare pentru o construcţie legislativă şi instituţională care să se constituie într-un catalizator al unei Românii dezvoltate, construite pe integritate, onestitate şi bun-simţ", a mai adăugat Iohannis.

Citeste si: Oana Roman și-a exprimat părerea despre huiduielile aduse lui Babasha la concertul Coldplay: „Suntem un popor rasist, neevoluat, înapoiat. Dacă sunteți oameni evoluați, de ce huiduiți?”- kfetele.ro

Citeste si: Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în România". Liderul formației Coldplay a explicat decizia de a-l invita pe Babasha să cânte alături de ei- radioimpuls.ro

Citeste si: Klaus Iohannis sau Traian Basescu? Răspuns neașteptat al lui Victor Ponta la ”40 de întrebări cu Denise Rifai”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si