Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în iunie

Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în luna iunie, în cazul în care condiţiile epidemiologice vor fi favorabile, invitaţia fiindu-i lansată de preşedintele Republicii Estonia, Kersti Kaljulaid, cu ocazia unei convorbiri în format videoconferinţă, la aniversarea a 100 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.

Alina Raducu, vineri 26 februarie 2021 , 10:46

Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în iunie
Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în iunie
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Subiectele discutate în videoconferință au fost cooperarea bilaterală, gestionarea pandemiei de COVID-19, cooperarea cu ţările din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, precum şi Iniţiativa celor Trei Mări.

La solicitarea părţii estone, preşedintele României a informat în legătură cu vizita pe care a făcut-o la Chişinău, la finalul anului trecut.

Klaus Iohannis a avut o convorbire în format videoconferință cu Președintele Republicii Estonia. Ce subiecte s-au discutat?

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut o convorbire, în format videoconferinţă, cu Preşedintele Republicii Estonia, doamna Kersti Kaljulaid, în contextul aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice, la data de 26 februarie 2021. În cadrul convorbirii au fost abordate subiecte din sfera cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de COVID-19, cooperarea cu ţările din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, precum şi Iniţiativa celor Trei Mări. În contextul aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice, Preşedintele României a salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, bazate pe valori şi interese comune. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat dialogul intensificat şi cooperarea aprofundată dintre cele două ţări, atât în plan bilateral şi european, cât şi în cadrul formatelor de cooperare regională şi internaţională”, anunță Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele a menționat nevoia de a consolida cooperarea bilaterală în sfera economică, în privința asigurării tranziţiei la economia şi societatea digitale, precum şi în combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Citeste si: Angela Merkel, anunț de ultimă oră despre pașapoartele digitale pentru vaccinare

Cum s-au sfătuit cei doi lideri în contextul pandemiei de COVID-19? 

Cei doi şefi de stat s-au informat reciproc cu privire la măsurile naţionale implementate în contextul pandemiei de COVID-19 şi la stadiul procesului de vaccinare.

În privinţa Vecinătăţii Estice, Preşedintele României a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic faţă de statele din Parteneriatul Estic, în special cele asociate Uniunii Europene, precum şi a unei atenţii mai mari acordate soluţionării conflictelor prelungite din regiune.

La solicitarea părţii estone, Preşedintele României a informat în legătură cu vizita pe care a efectuat-o la Chişinău la finalul anului trecut, prilej cu care a transmis un mesaj puternic de susţinere pentru agenda de reformă a noului preşedinte al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu.

În context, Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România a mobilizat un nou pachet de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova, constând în asistenţă de urgenţă pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

În vederea cooperării în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru succesul Summitului găzduit de Preşedintele Kersti Kaljulaid în toamna anului trecut, într-un context epidemiologic dificil. Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că Iniţiativa celor Trei Mări oferă, mai mult ca niciodată, o platformă adecvată pentru redresare economică în perioada post-pandemie, bazată pe dezvoltarea conectivităţii.

Citeste si: UE anunță că Marea Britanie şi SUA au interdicţii pentru exportul vaccinurilor anti-COVID-19

Din această perspectivă, Preşedintele României a subliniat că obiectivul principal rămâne implementarea proiectelor strategice de interconectare.

De asemenea, la invitaţia omologului eston, Preşedintele României a acceptat să efectueze o vizită de stat în Republica Estonia în cursul lunii iunie, dacă vor permite condiţiile epidemiologice.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Marian Drăgulescu iubește din nou, după două mariaje eșuate. Cine este femeia care i-a... Marian Drăgulescu iubește din nou, după două mariaje eșuate. Cine este femeia care i-a furat inima gimnastului
spotmedia.ro
Lider sindical, despre cazul Pitești: Foarte mult exces de zel combinat cu prostie.... Lider sindical, despre cazul Pitești: Foarte mult exces de zel combinat cu prostie. Demisiile sunt praf în ochi, trebuie proceduri, o nouă lege și un nou statut Interviu
spotmedia.ro
Dezastrul de la Interne păstorit de premierul Cîțu. Nu doar Covid ucide Dezastrul de la Interne păstorit de premierul Cîțu. Nu doar Covid ucide
b1.ro
Dramă în fotbalul românesc: încă un nume care a scris istorie a murit! Dramă în fotbalul românesc: încă un nume care a scris istorie a murit!
infoactual.ro
Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna
infoactual.ro
Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului! Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si