Preţul "dublu" sau "triplu" al testelor de salivă pentru elevi, motiv de anchetă la Guvern

Luni, premierul Nicolae Ciucă a dispus Corpului de control al Guvernului să demareze o acţiune de documentare privind achiziţiile de teste COVID de salivă făcute de ONAC şi IGSU. Șeful Guvernului l-a contactat telefonic pe Raed Arafat înainte de a lua această decizie, dar nu a primit informaţii suficient de lămuritoare cu privire la aspectele controversate.

Author: Sorin Negru marți 14 decembrie 2021 , 21:30

Preţul "dublu" sau "triplu" observat la loturile contractate ulterior lotului iniţial, pe lista de neclarități cercetate de corpul de control al premierului în cazul testelor de salivă

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Motivele pentru care prim-ministrul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de control să verifice achiziţiile de teste COVID de salivă făcute de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) şi IGSU ţin de "sincopele" constatate în aprovizionarea unităţilor şcolare, relatate

pe larg de mass-media, precum şi de preţul "dublu" sau "triplu" observat la loturile contractate ulterior lotului iniţial, au precizat, marţi, surse din Guvern citate de Agerpres.

Citeste si: Certificatul COVID la locul de muncă, introdus până de Anul Nou- surse

Potrivit surselor citate, anterior dispunerii controlului, şeful Executivului a avut o discuţie telefonică cu şeful DSU, Raed Arafat, în care a încercat să afle exact care este situaţia pe acest subiect, fără să primească, însă, informaţii suficient de lămuritoare.

Citeste si: Omicron a ajuns în toate țările. Ce spun specialiștii OMS

Precizările DGSU privind achiziția testelor de salivă

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat săptămâna trecută că nu reprezentanţii DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziţionării testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, ci reprezentanţi din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, la solicitarea Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate.

"În data de 8 octombrie 2021, prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 83, s-a aprobat stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgenţă medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităţilor de învăţământ", a informat DSU, printr-un comunicat de presă. 

Conform anexei hotărârii CNSU amintite, cantitatea necesară a fost stabilită pentru 70 milioane de astfel de dispozitive medicale. Totodată, conform procedurii, Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate- ONAC, desemnat ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire, în vederea încheierii de acorduri-cadru, conform OUG 11/2020, a iniţiat demersurile necesare realizării achiziţiei "Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de saliva", împărţită pe trei loturi, semnând mai apoi acordurile-cadru cu societăţile comerciale câştigătoare". 

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: Cine i-a fost alături Deei Maxer când încă era căsătorită cu Dinu?! „Statea noaptea cu mine”- wowbiz.ro

Citeste si:  Avertismentul ministrului Sănătății despre antivirale pentru tratarea COVID-19: ,,Sunt toxice. Se soldează cu hepatită cronică”

Potrivit comunicatului citat, "nu reprezentanţii DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziţionării dispozitivelor medicale despre care facem referire, ci reprezentanţi din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, la solicitarea ONAC, care prevedea nevoia stringentă de sprijin din partea unor specialişti".

Totodată, DSU menţiona că, în conformitate cu articolul 4, alineatul (2) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate este desemnat ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire, în vederea încheierii de acorduri-cadru. Conform actului normativ, achiziţia produselor pentru acumularea, reîntregirea şi împrospătarea stocurilor de urgenţă medicală se realizează conform prevederilor legale privind achiziţiile publice.

ONAC pune la dispoziţia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă acordurile-cadru atribuite. Monitorizarea acordurilor-cadru şi încheierea contractelor subsecvente pentru achiziţiile prevăzute la articolul 4, alineatul (2) din OUG 11/2020 se realizează de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, prin IGSU, explica sursa citată.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă, reacție în scandalul dintre soții Șoșoacă și jurnaliștii italieni

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunță modificări la testarea elevilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat marţi că în urma unei discuţii cu ministrul Sănătăţii s-a decis "o flexibilizare" cu privire la testarea elevilor, acestea nemaifiind obligatorii doar în zilele de luni şi joi.

Citeste si: „Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Citeste si:  Achizițiile de teste de salivă pentru elevi, verificate de Corpul de control al premierului Ciucă

Potrivit ministrului Cîmpeanu, cele 70 de milioane de teste pentru elevi şi personalul din învăţământ, aprobate prin hotărârea CNSU, ajung pentru 11-12 săptămâni.

Ministrul a amintit că după prima săptămână de testare au fost depistate 176 de cazuri, dintre care 45 confirmate prin testare PCR.

Citeste si:  Vacanţa de iarnă 2021- 2022: În ce perioadă vor fi şcolile închise?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si