Motivele pentru care prim-ministrul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de control să verifice achiziţiile de teste COVID de salivă făcute de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) şi IGSU ţin de "sincopele" constatate în aprovizionarea unităţilor şcolare, relatate pe larg de mass-media, precum şi de preţul "dublu" sau "triplu" observat la loturile contractate ulterior lotului iniţial, au precizat, marţi, surse din Guvern citate de Agerpres.

Citeste si: Certificatul COVID la locul de muncă, introdus până de Anul Nou- surse

Potrivit surselor citate, anterior dispunerii controlului, şeful Executivului a avut o discuţie telefonică cu şeful DSU, Raed Arafat, în care a încercat să afle exact care este situaţia pe acest subiect, fără să primească, însă, informaţii suficient de lămuritoare.

Citeste si: Omicron a ajuns în toate țările. Ce spun specialiștii OMS

Precizările DGSU privind achiziția testelor de salivă

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat săptămâna trecută că nu reprezentanţii DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziţionării testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, ci reprezentanţi din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, la solicitarea Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate.

"În data de 8 octombrie 2021, prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 83, s-a aprobat stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgenţă medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităţilor de învăţământ", a informat DSU, printr-un comunicat de presă. 

Conform anexei hotărârii CNSU amintite, cantitatea necesară a fost stabilită pentru 70 milioane de astfel de dispozitive medicale. Totodată, conform procedurii, Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate- ONAC, desemnat ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire, în vederea încheierii de acorduri-cadru, conform OUG 11/2020, a iniţiat demersurile necesare realizării achiziţiei "Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de saliva", împărţită pe trei loturi, semnând mai apoi acordurile-cadru cu societăţile comerciale câştigătoare". 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție- wowbiz.ro

Citeste si:  Avertismentul ministrului Sănătății despre antivirale pentru tratarea COVID-19: ,,Sunt toxice. Se soldează cu hepatită cronică”

Potrivit comunicatului citat, "nu reprezentanţii DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziţionării dispozitivelor medicale despre care facem referire, ci reprezentanţi din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, la solicitarea ONAC, care prevedea nevoia stringentă de sprijin din partea unor specialişti".

Totodată, DSU menţiona că, în conformitate cu articolul 4, alineatul (2) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate este desemnat ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire, în vederea încheierii

de acorduri-cadru. Conform actului normativ, achiziţia produselor pentru acumularea, reîntregirea şi împrospătarea stocurilor de urgenţă medicală se realizează conform prevederilor legale privind achiziţiile publice.

ONAC pune la dispoziţia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă acordurile-cadru atribuite. Monitorizarea acordurilor-cadru şi încheierea contractelor subsecvente pentru achiziţiile prevăzute la articolul 4, alineatul (2) din OUG 11/2020 se realizează de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, prin IGSU, explica sursa citată.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă, reacție în scandalul dintre soții Șoșoacă și jurnaliștii italieni

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunță modificări la testarea elevilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat marţi că în urma unei discuţii cu ministrul Sănătăţii s-a decis "o flexibilizare" cu privire la testarea elevilor, acestea nemaifiind obligatorii doar în zilele de luni şi joi.

Citeste si: Tavi Colen, despre mariajul cu fosta soție. Care este motivul care a dus la despărțire? „Chiar sunt supărat că nu am reușit să ducem mai mult. Am rămas prieteni foarte buni”- kfetele.ro

Citeste si: Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am conștientizat asta"- radioimpuls.ro

Citeste si:  Achizițiile de teste de salivă pentru elevi, verificate de Corpul de control al premierului Ciucă

Potrivit ministrului Cîmpeanu, cele 70 de milioane de teste pentru elevi şi personalul din învăţământ, aprobate prin hotărârea CNSU, ajung pentru 11-12 săptămâni.

Ministrul a amintit că după prima săptămână de testare au fost depistate 176 de cazuri, dintre care 45 confirmate prin testare PCR.

Citeste si:  Vacanţa de iarnă 2021- 2022: În ce perioadă vor fi şcolile închise?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si