Prețul petrolului scade puternic. "Nu sunt motive de bucurie", spun analiștii economici

Prețurile petrolului din SUA au scăzut sub pragul de 100 de dolari pentru prima dată de la începutul lunii mai, pe fondul unor temeri tot mai mari privind recesiunea economică.

Author: Sorin Negru miercuri 06 iulie 2022 , 08:45

pretul petrolului

Cotațiile petrolului în SUA, sub pragul de 100 de dolari per baril

[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prețurile globale ale petrolului au scăzut marți cu cel mai mare nivel din ultimele săptămâni, pe fondul semnelor tot mai clare de recesiune în cea mai mare economie a lumii, informează CNBC.

Citeste si: Companiile din România ar putea primi gazul cu porția. Ce se va întâmpla cu consumatorii casnici

Veștile privind ieftinirea țițeiului atât pe piața americană, cât și la nivel global, nu sunt atât de bune, ele fiind în conexiune directă cu temerile privind o recesiune a economiei SUA, cu efecte în lanț și pe piața europeană. 

Prăbușire sub pragul de 100 de dolari pe baril

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în august, a scăzut cu 8,48%, la 99,24 dolari, coborând sub 100 de dolari pe baril.

O situație similară, cu prețurile coborând sub 100 de doalri per baril, nu s-a mai înregistrat din 11 mai, cu aproape 2 luni în urmă.

Potrivit unui studiu al Rezervei Federale din San Francisco, un declin susținut al randamentului din piața petrolului a precedat toate cele nouă recesiuni pe care le-a suferit economia SUA din 1955, făcându-l un barometru extrem de precis al sentimentului piețelor financiare.

Țițeiul Brent de referință internațională a scăzut cu 9,45%, sau 10,73 dolari, până la 102,77 USD pe baril.

pretul petrolului

Dacă trendul de ietinire a petrolului continuă, s-ar putea ca prețurile la motorină și benzină să scadă și în România

[Sursa foto: Pixabay]

Scenariu sumbru sau optimist?

În condițiile în care petrolul a coborât sub acest important "prag psihologic", analiștii economici nu exclud posibilitatea ca prețurile să scadă până la următorul nivel, de 85 de dolari pe baril.

Într-un scenariu de recesiune, analiștii Citi Bank prevăd chiar o scădere a prețului petrolului la 65 de dolari pe baril până la sfârșitul anului, iar apoi la 45 de dolari dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec+) nu intervine.

Rămâne de văzut în ce măsură prețurile la carburanți vor urmări trendul de scădere a prețului la petrol și când ar putea să simtă și șoferii din România o ieftinire la pompă. 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si