Creşterea preţurilor la energie în ultimii doi ani a fost cea mai importantă înregistrată după criza petrolieră din 1973.

Preţurile produselor de bază vor rămâne ridicate până la finele lui 2024

"Războiul din Ucraina a provocat un şoc major pe pieţele produselor de bază şi a modificat fizionomia schimburilor, a producţiei şi a consumului la nivel mondial", susţine Banca Mondială într-un raport publicat marţi.

Citați de Agerpres, autorii raportului estimează că "preţurile se vor menţine la niveluri istorice până la sfârşitul lui 2024".

Citeste si: VIDEO| Celebrul mic, nelipsit de pe mesele românilor de 1 mai, ar putea deveni anul acesta un lux. Prețurile au explodat la carmangerii, dar și in restaurante

"La nivel global, este vorba de cel mai mare şoc asupra produselor de bază pe care l-am cunoscut după anii 1970", adaugă instituţia internaţională.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

"Acest şoc este agravat de recrudescenţa restricţiilor pentru comerţul cu produse alimentare, carburant şi îngrăşăminte", estimează vicepreşedintele Băncii Mondiale, Indermit Gill, adăugând că aceasta face să planeze "spectrul stagflaţiei".

În cazul preţurilor la energie, Banca Mondială mizează pe o creştere de peste 50% în acest an

"Cu toate acestea, preţurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani şi, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni şi mai ridicate şi mai volatile decât se preconizează în prezent", a avertizat Banca

Mondială.

Citeste si: VIDEO- Românii se înghesuie să facă cumpărături pentru Paște, în ciuda prețurilor mari. Ce spune Nicolae Ciucă despre scumpiri

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si