Surpriza din programul Rabla 2022. Cum funcționează modelul de succes de la Sfântu Gheorghe care va fi preluat la nivel național

Programul Raba 2022. Românii au o ocazie unică în acest an să își schimbe mașina mai veche de 15 ani cu un autoturism nou, după ce programul Rabla 2022 va fi modificat ținând cont de un proiect-pilot implementat anul trecut doar în Sfântu Gheorghe.

Author: Sorin Negru miercuri 12 ianuarie 2022 , 16:34

Programul Rabla 2022. În Sfântu Gheorghe sunt înmatriculate la această dată peste 21.000 de autoturisme, dintre care mai mult de jumătate, adică peste 11.000, sunt mai vechi de 10 ani.

[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Programul Rabla 2022 va fi lansat pe data de 4 februarie 2022 și va veni cu o modificare substanțială față de programele Rabla de până acum.

Conform ministrului Mediului, Tanczos Barna, în programul Rabla 2022 ecobonusul ar putea fi majorat, iar cetățenii care își casează un autoturism mai vechi de 15 ani ar putea primi un bonus suplimentar, după modelul proiectului de succes din municipiul Sfântu Gheorghe.

Citeste si: Anunț important pentru șoferi: primești 6.000 de lei pentru mașina veche, fără să cumperi alta nouă

Rabla 2022 după modelul de succes de la Sfântu Gheorghe

Schimbare majoră în programul Rabla 2022. Proprietarii mașinilor mai vechi de 15 ani ar putea primi un bonus de 3.000 de lei în momentul casării. Jumătate din bani vor veni de la Fondul de Mediu și jumătate de la autoritatea locală.

Această nouă propunere vine ca urmare a promisiunilor României în fața Comisiei Europene de a scoate din circulație 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani până în 2026.

Citeste si: Autoritățile vor introduce taxa auto sub o formă nouă în 2022. Guvernul vrea să penalizeze proprietarii de maşini vechi

Rabla 2022. Cum funcționează programul "Dăm valoare rablei tale" la Sfântul Gheorghe 

Potrivit site-ului Primăriei Sfântu Gheorghe, programul Rabla de acolo se numește "Dăm valoare rablei tale". 

Municipiul Sfântu Gherorghe acordă solicitanților, conform HCL 72/2021, o sumă de  3.000 de lei  pentru fiecare autoturism pentru transport de persoane cu o capacitate de 2-7 locuri, predat la un Centru autorizat de casare/colectare autovehicule.

O condiție a acordării acestui bonus este ca mașina să fi ost înmatriculată de cel puțin 10 ani în Municipiul Sfântu Gheorghe, și s-a aflat în proprietatea beneficiarului de cel puțin 3 ani. Solicitanții pot fi persoane fizice sau juridice care au domiciliul/sediul în Municipiul Sfântu Gheorghe.

Citeste si: Schimbare majoră în programul Rabla. Șoferii care vor să-și cumpere o mașină nouă ar putea primi mai multe prime de casare

La Sfântul Gheorghe, programul Rabla are ca scop eliminarea din trafic a autoturismelor uzate mai vechi de 10 ani, poluatoare ale mediului, care ocupă de cele mai multe ori domeniul public și așa supraaglomerat. 

Rabla 2022. Bonusul va fi primit cu condiția să nu ai restanțe la taxe și impozite

După modelul propus de autoritățile locale din Sfântu Gheorghe, solictanții nu trebuie să aibă restanțe de plată la bugetul local și să nu achiziționeze mașini mai vechi de 5 ani.  

Beneficiarul programului de la Sfântu Gheorghe  trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să aibă domiciliul stabil/sediul în Municipiul Sfântu Gheorghe;
  • să nu aibă restanțe de plată la bugetul local;
  • să declare pe propria răspundere că nu a obținut și/sau nu a depus pentru autovehicolul introdus în acest program acte pentru a obține vouchere în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național;
  • se angajează că în următorii 3 ani nu va achiziționa autoturism mai vechi de 5 ani, în caz contrar va returna municipiului Sfântu Gheorghe suma de 3000 lei, obținută ca beneficiar al acestui program.

Suma de 3000 de lei este virată de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe în contul bancar indicat de beneficiar, în termen de 15 zile de la predarea de către acesta a certificatului care atestă casarea autoturismului, eliberat de Centrul autorizat de casare/colectare autovehicule.

În Sfântu Gheorghe sunt înmatriculate la această dată aproximativ 21.700 de autoturisme, dintre care mai mult de jumătate, adică peste 11.000, sunt mai vechi de 10 ani.

Citeste si: VIDEO| Un bărbat din Capitală a găsit peste 7.000 de euro uitați într-un bancomat

Rabla 2022. Propunerea ministrului Mediului,

Tanczos Barna, ministrul Mediului,  are o propunere inedită pentru români. Află ce trebuie să faci pentru a primi cei 6.000 de lei în schimbul mașinii.

Ministrul a transmis că are în vedere o nouă iniţiativă, benefică pentru șoferi. Românii care își vor duce la casat maşinile mai vechi de 10 ani vor primi o sumă de până la 6.000 lei, fără să fie nevoiți să își achiziționeze un autovehicul nou.  

„Avem un exemplu implementat în Sfântu Gheorghe și a avut succes.  Am propus această metodă, de a scoate din parcări mașini cu care nu se mai poate circula. A fost un bonus, în valoare de 3000 de lei. (…) Noi venim în sprijinul administrațiilor locale și în colaborare cu ei poate mai găsim și alte mijloace mai flexibile. Luni vom avea o întâlnire cu asociația municipiilor la care așteptăm reprezentanți de la comune și orașe, să găsim o formulă agreabilă cu autoritățile locale",  a declarat Tanczos Barna.

Barna vrea să implementeze această măsură la nivel național, însă cu mici ajustări. Ministrul Mediului nu vrea să lase suma de 3.000 de lei, considerând că este una nesemnficativă, astfel că cere dublarea ei.

Ecobonus de circa 4.500 euro în programul Rabla Plus 2022

În 2021, programul a debutat pe 26 aprilie, moment în care prima de casare de la Rabla Clasic a fost majorată la 7.500 de lei, în timp ce șoferii care optau pentru un vehicul hibrid primeau în plus 3.000 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2020.

Totodată, bonusul acordat pentru o mașină cu sistem GNC/GPL a crescut de la 1.000 la 1.500 de lei.

Cel mai probabil, și în 2022 Programul Rabla Plus va aduce un ecobonus de aproximativ 4.500 de euro pentru mașinile cu tehnologie plug-in hybrid și de aproximativ 10.000 de euro pentru mașinile 100% electrice.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Klaus Iohannis, după ședința CSAT pe tema conflictului dintre Rusia și Ucraina: Suntem... Klaus Iohannis, după ședința CSAT pe tema conflictului dintre Rusia și Ucraina: Suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru
spotmedia.ro
Statui asemănătoare Sfinxului, descoperite de o echipă de arheologi Statui asemănătoare Sfinxului, descoperite de o echipă de arheologi
spotmedia.ro
Un ochi bionic revoluţionar i-a redat parţial vederea unei femei Un ochi bionic revoluţionar i-a redat parţial vederea unei femei
b1.ro
Florin Piersic a plecat din România, la 86 de ani. Motivul pentru care a părăsit țara... Florin Piersic a plecat din România, la 86 de ani. Motivul pentru care a părăsit țara și cine îl însoțește  
ziareonline.ro
Veste bună pentru pensionari, îi aşteaptă o nouă majorare.  Anunţul făcut de Lia Olguţa... Veste bună pentru pensionari, îi aşteaptă o nouă majorare. Anunţul făcut de Lia Olguţa Vasilescu
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Ardealul va fi luat de către Ungaria! Avertismentul care cutremură toată România Ardealul va fi luat de către Ungaria! Avertismentul care cutremură toată România
doctorulzilei.ro
Durerile de spate au legătura cu lipsa acestei vitamine importante Durerile de spate au legătura cu lipsa acestei vitamine importante
romaniatv.net
S-a dat ordinul! Alertă de gradul 0 la graniţele României S-a dat ordinul! Alertă de gradul 0 la graniţele României
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si