Raportul care arată cum a ascuns China informații referitoare la coronavirus

Un raport Associated Press arată că oficialii chinezi au așteptat o săptămână până au trimis detalii-cheie referitoare la decodificarea genomului noului coronavirus.

I.C., marți 02 iunie 2020 , 11:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Agenţia de presă a precizat că raportul este bazat pe documente interne, e-mail-uri şi zeci de interviuri.

„Autorităţile sanitare au prezentat genomul după ce un laborator chinez a publicat informaţii înainte pe un site, pe 11 ianuarie. Chiar şi aşa, China a întârziat cel puţin două săptămâni pentru a oferi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii detaliile de care avea nevoie”.

Oficiali OMS îngrijorați

Înregistrările obţinute de AP arată că oficialii OMS erau îngrijoraţi că Beijingul nu împărtăşeşte suficiente informaţii pentru a putea fi apreciat riscul reprezentat de coronavirus.

Citeste si: Coronavirus în India - Nou vârf al numărului de cazuri depistate în 24 de ore

În prezent, OMS este asaltată de critici. Preşedintele Trump a anunţat vineri că SUA nu vor mai finanţa organizaţia, pe care o acuză că a luat partea Chinei şi a ascuns dimensiunea epidemiei. Preşedintele chinez Xi Jinping a spus că Beijingul a oferit mereu informaţii OMS şi lumii în timp util.

Deşi legea internaţională obligă ţările să raporteze informaţii OMS care pot avea impact asupra sănătăţii publice, agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite nu are capacitatea de a constrânge. Trebuie să se bazeze pe cooperarea statelor membre.

OMS nu a complotat cu China

AP a descoperit că „în loc să comploteze cu China, OMS a fost ţinută, în mare parte, în întuneric, pentru că Beijingul a oferit doar informaţii minime cerute”. Totuşi, „agenţia a încercat să prezinte China în cea mai bună lumină, cel mai probabil pentru a convinge ţara să transmită mai multe detalii despre epidemie”. 

Citeste si: Şeful OMS laudă ”imensa” şi ”generoasa” contribuţie a Statelor Unite la sănătatea globală, în încercarea de a salva relaţiile cu acestea

Oficialii OMS au încercat să obţină informaţii suplimentare fără a înfuria autorităţile chineze şi a pune în pericol cercetătorii de aici, pe care i-au lăudat pentru decodificarea genomului într-un timp atât de scurt.

Dr Michael Ryan, şeful departamentului de urgenţe al OMS, a spus că cel mai bun mod de a proteja China era ca OMS să facă propria analiză.

De când virusul a fost decodificat, pe 2 ianuarie 2020, şi până când OMS a declarat urgenţă globală, pe 30 ianuarie, epidemia a crescut de 100 până la 200 de ori, potrivit datelor retrospective de la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din China.

Citeste si: Coronavirus în Spania - Niciun deces înregistrat în ultimele 24 de ore. O nouă scădere a contaminărilor

 „Conducerea şi echipa noastră au muncit zi şi noapte pentru a sprijini şi oferi informaţii în mod egal tuturor statelor membre şi pentru a purta discuţii sincere şi directe cu guvernele”, a transmis OMS într-un comunicat.

Nu au fost făcute comentarii cu privire la acest raport.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si