Totodată, varza acra are renumele de a bloca dezvoltarea tumorilor, activand enzimele care neutralizeaza substantele cancerigene.

Iată câteva rețete de varză murată, delicioase pentru iarnă!

Varza murată la borcan cu sare

Ingrediente:

2 verze mari albe
1 varza mica rosie
1 radacina hrean
1 lingurita chimen
2 frunze dafin
1 creanga cu frunze telina
2 fire cimbru
1 floare marar uscata
boabe piper
1/4 lingurita boabe mustar
2 linguri sare grunjoasa neiodata

Mod de preparare:

Mai întâi trebuie să taiem varza curatata de frunzele vestejite cu razatoarea tip fideluta, o frecam cu sare grunjoasa si o amestecam cu 1 lingurita de chimen. O lasam sa se moaie aproximativ 45 -60 de minute.

Așadar, pe fundul unui borcan punem 1 frunza de dafin, 2 -3 rondele de hrean si cateva boabe de piper. Punem varza in borcane in straturi alternative din cea alba cu cea rosie, avand grija sa strecuram cimbrul intre intre aceste straturi, pe la mijlocul borcanului. După care, punem deasupra telina, hreanul, mararul uscat, boabele de mustar si cateva boabe de piper.

Daca varza a stat suficient cu sare nu mai are nevoie de apa in completare pentru ca isi va lasa ea, dar daca aveti o varza mai uscata cumva si nu lasa suficienta apa, se completeaza in borcan pana trece peste varza cu o saramura la care respectam proportia 1 lingura cu varf de sare la un litru de apa fiarta si racita.

Rețete de varză murată la borcan pentru iarnă
Rețete de varză murată la borcan pentru iarnă

Citeste si: Reţetă tradiţională zacuscă de vinete: Cât timp trebuie fiartă pentru un gust perfect?

Varza murată la borcan cu morcov

Ingrediente:

1 varză de aprox 1 kg

2 morcovi mijlocii

1-2 lingurițe semințe de chimen (mai mult, mai puțin, după cât de mult vă plac)

1 linguriță sare 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

mărar uscat sau cimbru

3 lingurițe de ulei

Mod de preparare:

Începe cu varza, care se curăță de frunzele exterioare, se spală apoi se toacă fin la cuțit, pe răzătoare sau la robot.

Morcovii se curăță, se spală și se dau pe răzătoare. Se amestecă varza cu morcovul, sarea și chimenul și se lasă deoparte cel puțin o oră. Se pune varza în borcane cu tot cu zeama lăsată.

Astfel, deasupra fiecărui borcan se pune mărar sau cimbru uscat și o linguriță de ulei. Se pun capacele pe borcane, dar fără să se înfileteze, în așa fel încât gazele rezultate în urma procesului natural de fermentație să aibă loc să iasă afară.

Iar înn fiecare trebuie să verificati cu coada unei furculițe în borcan și sa o miscati pentru a crea spațiu să iasă afară și gazele de la fundul borcanului. Cam după 2-3 zile, în funcție de cât e de cald în bucătărie, fermentația încetează și puteți înfileta capacele. Mutați apoi borcanele într-un loc răcoros.

Salata de varză murată cu morcov și chimen se servește si cu piper proaspăt măcinat.

Rețete de varză murată la borcan pentru iarnă
Rețete de varză murată la borcan pentru iarnă

Citeste si: Sfecla roșie murată: Beneficii si rețete ușor de preparat

Varza murată la borcan cu sfeclă roșie

Ingrediente:

1 kg de varză

1 sfeclă roșie

pătrunjel și, opțional, țelină

1l de apă

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

2 linguri de sare

8-10 boabe de piper negru (pentru 1 borcan)

ardei iute – după gust

5 căței de usturoi (pentru 1 borcan).

Mode de preparare:

Mai întâi începeti prin a dizolva sarea în apă si tăiați varza bucăți. Mărimea lor variază în funcție de vasul folosit pentru conservă.

Tăiați usturoiul și ardeiul iute rondele groase, iar pătrunjelul bucăți. După care, curățați sfecla roșie de coajă și o tăiați jumătăți de rondele.  La baza borcanelor, adăugați boabe de piper negru, un strat de varză, pătrunjel, usturoi, ardei iute și un strat de sfeclă roșie. 

Astfel, continuați să alternați straturile, până umpleți borcanele. Turnați saramura în borcane, până la margini. Pentru 1 borcan de 0,75l aveți nevoie de 700-800 ml de saramură. Acoperiți borcanele cu capace, fără să le închideți etanș, le așezați în farfurii, deoarece în timpul fermentării poate curge câte puțin lichid din borcane, și le lăsați la temperatura camerei pentru 1 zi. 

A doua zi, mai turnați saramură în borcane, le acoperiți din nou cu capace și le lăsați pentru încă 1 zi la temperatura camerei.

Trebuie să repetați acesti pașii timp de 4 zile, astfel pe măsura fermentării, varza va căpăta culoarea sfeclei. După ce va fi gata, păstrați borcanele la loc rece.

Citeste si: Câtă sare se pune la murături? Multă lume nu ştie şi face o mare greşeală


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si