UPDATE. 9.00- Aproximativ 60 de salvatori români (echipe specializate de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD București-Floreasca, o echipă de personal specializat și o echipă canină) au ajuns în Adana, Turcia, în urma solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă. 

UPDATE.  Departamentul pentru Situații de Urgență a publicat mai multe fotografii cu salvatorii români care se pregătesc să plece în Turcia

 

”În aceste momente, salvatorii români se pregătesc să pornească în misiunea de sprijin pe care țara noastră o acordă Turciei, puternic afectată de seriile de cutremure produse în ultimele ore. Reamintim faptul că sprijinul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă." , a transmis pe DSU pe pagina de Facebook.

 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

UPDATE 

Raed Arafat, despre echipa care pleacă în Turcia

Raed Arafat a declarat despre echipa care pleacă în Turcia că este formată din 60 de persoane și 4 câini utilitari specializaţi pentru căutarea la cutremure. El a mai anunţat că deși inițial Ministerul Apărării, prin Forţele Aeriene, au pus la dispoziţie două avioane, acum vor fi trei aeronave care vor pleca spre Turcia, care vor duce şapte tone de echipamente de căutare şi salvare.

"Primele două avioane vor decola până la ora două, sperăm, vor face două ore şi jumătate până la punctul unde vor ateriza, aeroportul din Adana, după care al treilea avion va pleca la diferenţă de două orel cu restul echipamentelor”, a mai spus el.

Arafat a mai precizat că a avut o videoconferinţă cu autorităţile turce şi cu reprezentanţii Comisiei Europene şi a mecanismului de protecţie civilă european şi aproape toată Europa se mobilizează pentru a ajuta Turcia, precizând că echipa românească va fi aşteptată de autorităţile turce care vor stabili unde va fi baza de operaţiuni şi locul de cazare pentru români. 

 

UPDATE

Două aeronave cu echipe de salvare trimise în Turcia

Două aeronave ale Forţelor Aeriene Române vor pleca, luni după-amiază spre Adana, Turcia, urmând să transporte echipa de salvare care va participa la acţiunile de căutare în țara afectată de cutremurul devastator și materiale de salvare. Este vorba despre două aeronave de transport de tip C-130 Hercules şi C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române.

Conform MAPN, echipa de salvatori este formată din 58 de membri, personal specializat pe misiuni intervenţie după cutremur din cadrul IGSU. De asemenea, în avion sunt și patru câini pentru căutarea supraviețuitorilor sub dărâmături.

La întoarcere, una dintre aeronave va prelua grupul de studenţi şi profesorul coordonator care au solicitat repatrierea.

Aeronavele militare vor decola de la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

 

Turcia a fost zguduită în această dimineață, bilanțul morților ajungând la peste 300 de persoane. Guvernul României a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu scopul de a sprijini Turcia.

România vine în ajutorul Turciei cu o echipă RO-USAR

Echipa este formată din salvatori ai IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti, alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și: Cutremure în România: cinci seisme au avut loc în Vrancea, luni dimineață

”În urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, anunţă Executivul într-un comunicat. 

A fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă 

Turcia a cerut asistență internațională în urma cutremurului devastator cu magnitudinea de 7,4.

Citește și: UPDATE: Cutremur devastator în Turcia: bilanțul morților a ajuns la 118

”Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. România continuă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situaţii majore de urgenţă”, mai afirmă Guvernul. 

Sute de clădiri au fost distruse, iar sute de persoane se află încă sub dărâmături

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a avut loc, luni dimineață, în Turcia. Cel puțin 118 de persoane au decedat, iar alte sute de persoane au fost rănite.

Citește și: Cutremur în România, în această dimineață

Decesele au avut loc în Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman şi Malatya, iar sute de persoane au fost rănite Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis. 

Cutremurul a fost urmat de 42 de replici puternice. În anul 1939 estul Turciei a fost lovit de un cutremur de magnitudinea 7,8, seism ce a luat viața a 30.000 de persoane.

Seismul s-a produs în această dimineață la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si