VIDEO - România este campioană la producția de floarea-soarelui, dar nu profită de acest lucru

România este campioană la producția de floarea-soarelui, dar nu profită de acest lucru

România este campioană la producția de floarea-soarelui, dar nu profită de acest lucru

(Sursa foto: PixaBay)

România produce floarea soarelui cât pentru toată Europa, dar paradoxal, fabricile noastre de ulei sunt scoase la vânzare una câte una. Chiar și-acum, când principalul aliment pe care-l exportăm a devenit un lux în contextul războiului, nu reușim să procesăm intern întreaga recoltă de semințe. Specialiștii spun că am avea de câștigat dacă am tura motoarele acestei industrii în cădere liberă.

Cu peste 1 milion de hectare cultivate, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la recolta de floarea-soarelui. Astfel, țara noastră produce anual 2.818.000 tone de floarea-soarelui.

Floarea-soarelui din România este exportată

Peste jumătate din cantitatea de semințe a fost însă exportată către statele care vor să facă ulei din producția noastră- dacă ar fi rămas în țară, cel mai probabil, semințele s-ar fi uscat în depozite.

Citeste si: VIDEO- Isteria uleiului a ajuns și în Bulgaria. Un bărbat de 77 de ani a murit în înghesuiala creată de o promoție la ulei

Mircea Kipăilă, Asociația Agricultorilor Constanța: "Noi ne satisfacem necesarul cu 30% din ce producem, la grâu la fel, la floarea soarelui la fel.

Trebuie să prelucrăm, să vindem materie primă, nu e o laudă că vindem materie primă și noi, ca fermieri, suntem speriați de lucrul ăsta, dar n-avem alternative. Ar trebui să vindem produs finit, nu sămânță, ulei."

Citeste si: VIDEO| Noi scumpiri la carburanți. Motorina a sărit pragul de 8 lei pe litru

Sicuța Murgu ar fi trimis recolta în țară, dar spune că n-are cui.

Din 600 de tone de semințe de floarea soarelui, cât a recoltat, pe toată a trimis-o la export.

Citeste si: Horoscop săptămânal 4- 10 aprilie 2022. Noroc pe toate planurile pentru unele zodii. Surprize neașteptate

Sicuța Murgu, producător de floarea soarelui: "La noi mari fabrici de ulei mai sunt doar câteva. Celelalte, mai mici, se închid una după alta, ori sunt scoase la vânzare  cum se întâmplă în cazul unor întreprinderi cu tradiție de la Galați și Bârlad."

Prețul uleiului a crescut pe tot continentul 

Între timp prețul uleiului a crescut pe tot continentul.

Citeste si: Administrarea pastilelor cu iod după vârsta de 40 de ani poate fi periculoasă

Unele state au ajuns chiar să-l vândă cu rația de vreme ce Ucraina, principalul exportator de ulei din Europa, întâmpină probleme în lanțul de aprovizionare a celorlalte state.

Citeste si: Alimentele care ne ajută să devenim mai inteligenți. Sfatul unui medic renumit

FEDIOL, asociația europeană a industriei uleiurilor vegetale și a făinurilor proteice susținea acum o lună că alternativa ar putea să o reprezinte uleiul de rapiță sau cel de soia. 

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Editor web

A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.

”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.

Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:

”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.

Îți Recomandăm Și...