Sâmbăta Sfântului Teodor 2021. Sărbătoare mare! Ce nu ai voie să faci în această zi

Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron sau Sâmbăta Colivelor este prima sâmbăta din Postul Paștelui. Sâmbătă, 20 martie credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Teodor Tiron. În această zi se cinstește Sfântul Teodor Tiron, pentru o minune săvârșită la mulți ani după trecerea sa la cele veșnice, și se face pomenirea celor adormiți.

Author: Andreea Bolocan vineri 19 martie 2021 , 10:44

ce nu ai voie sa faci in Sâmbăta Sfântului Teodor 2021
Sâmbăta Sfântului Teodor 2021
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În tradiția populară, această zi mai este numită și Sâmbăta Colivelor, fiind prima sâmbătă din Postul Mare. De asemenea, în această zi gospodinele pregătesc colivă din grâu fiert și o împodobesc.

Sâmbăta Sfântului Teodor 2021: Ce nu ai voie să faci

Femeile nu au voie să muncească în această zi. Spălatul rufelor, mai ales cu mâna, este considerat a fi mare păcat. De asemenea, în această sâmbătă rudele nu trebuie să se certe pentru că vor avea parte de un an plin de necazuri. În tradiție, este menționat și că părinții trebuie să petreacă mai mult timp alături de cei mici însă fără să îi răsfețe prea tare.

Citeste si: Calendar ortodox martie 2021. Cele mai importante sărbători din prima lună de primăvară

Sâmbăta Sfântului Teodor 2021: Tradiții populare

Tradiția populară transmite că vinerea înainte de sărbătorirea Sfântului Toader este „Vinerea Sântoaderului ”sau „Vinerea de după Lăsatul Secului de Paște” care este dedicată unuia dintre Caii lui Sântoader. Înainte de răsăritul soarelui, fetele scot rădăcina Homanului, iarba cu întrebuințări în medicina populară, în vrăji și în descântece și-l invocau pe Sântoaderul cel Mare: „Toadere, Sântoadere/ Dă cosiță fetelor/Cât e coada iepelor”.

Pomenirea morților

Din sâmbăta Sfântului Teodor Tiron și până în sâmbăta săracului Lazăr, în fiecare sâmbătă se face pomenirea celor adormiți în Domnul. Pentru sufletele lor, se aduc jertfe de pâine, vin și colivă.

Sfântul Teodor 2021

Pomenirea martirului. Originea colivei

Pomenirea acestuia se face, anual, pe data de 17 februarie. Comemorarea sa în prima sâmbătă din Postul Mare stă în strânsă legătură cu o minune petrecută în timpul împăratului Iulian Apostatul.

Citeste si: 10 mănăstiri din Moldova pe care să le vizitezi pentru liniștea sufletească

Coliva aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor.

Sfântul Teodor Tiron a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie şi i-a poruncit să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

Sâmbăta Sântoaderului se spune că aparține celui mai puternic și afurisit dintre Caii lui Sântoader. Este ziua când se spală părul cu apa amintită, se tunde părul de pe fruntea vacilor (invocând același descântec de mai sus, pentru a crește părul fetelor), ele nu au voie să iasă din casă fără a fi spălate „deoarece le mănâncă caii părul”.

Totodată, Sâmbăta Sântoaderului  este ziua când fetele (trecute de 14 ani) își despart părul cu cărare la mijloc, semn că pot să fie introduse de flăcăi în hora satului. Se fac mâncăruri speciale (boabe de grâu sau porumb fierte și indulcite cu miere) se fac colaci din făină de grâu – denumiți Brândușei, care se dau de pomană. Se face și colivă de sufletul morților, denumită Coliva lui Sântoader și se duce la biserică și cimitir. Se spune că atunci când o parte este păstrată și mâncată peste an, te apără de friguri.

În prima sâmbătă din Post ne bucurăm atât de minunea colivelor, cât și de nevoințele Sfântului Teodor Tiron.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si