Zeci de companii din Marea Britanie au luat parte la cel mai mare experiment de testare a săptămânii de lucru de patru zile organizat vreodată. Celor mai mulți dintre șefi și angajați le-a plăcut modul de lucru și au decis să continue în același mod. 

Cele mai multe dintre companii vor continua să implementeze programul 

Din cele 61 de companii care au luat parte la test, 56 au spus că vor continua să implementeze programul cu trei zile libere pe săptămână, iar 18 dintre ele au spus că schimbarea va fi permanentă.

Citește și: Târgul de Turism al României a început joi la Romexpo. Pachete reduse la jumătate de preț

Mai mult, 15% dintre angajații care au participat la acest experiment au spus că „nicio sumă de bani” nu i-ar convinge să se întoarcă la modul de lucru de cinci zile pe săptămână. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: Femeie dată dispărută. Poliția cere ajutorul populației pentru a fi găsită

Aproape 3.000 de angajați au luat parte la test. Aceștia au primit același salariu pe care îl câștigau, deși au lucrat cu o zi mai puțin. La finalul experimentului, angajații au raportat o serie de beneficii legate de somn, nivelul de stres, viața personală și sănătatea mintală, potrivit rezultatelor publicate marți.  

Angajații ai raportat o serie de beneficii

Companiile care au participat la program au putut adopta diferite metode pentru a scurta „semnificativ” săptămâna de lucru a angajaților, pornind de la acordarea unei zile libere pe săptămână, la reducerea numărului de zilele de lucru într-un an până la o medie de 32 de ore pe săptămână.

Citește și: Repatrierea cu demnitate: Importanța unor servicii de calitate pentru persoanele decedate

Veniturile companiilor „au rămas în mare parte aceleași” în cele șase luni, însă au crescut în medie cu 35% în comparație cu o perioadă similară din anii trecuți. De asemenea, a scăzut numărul de demisii. 

Citește și: Un jandarm a zgâriat intenționat o mașină după ce șoferul a lăsat-o pe avarii ca să meargă la bancă

Rezultatele studiului din Marea Britanie a avut la bază un alt program pilot desfășurat anul trecut. Experimentul a implicat atunci aproximativ 30 de companii și 1.000 de angajați din mai multe țări și a avut ca rezultat creșterea veniturilor, reducerea demisiilor și o mai mare bunăstare a angajaților. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si