Sărbătoare 11 iunie 2022: Ce sfânt este pomenit în Sâmbăta Rusaliilor?
Sărbătoare 11 iunie 2022. Este sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși. Iată ce sfinți sunt pomeniți, în sâmbăta Rusaliilor, în calendarul ortodox!
Sărbătoare 11 iunie 2022. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an, la data de 11 iunie (Sâmbăta Rusaliilor) pe Sfinții Apostoli Vartolomeu și Luca al Crimeii. Tot pe data de 11 iunie este Sâmbăta morților (Moșii de vară).
Sfântul Apostol Bartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece apostoli.
Astfel, după Pogorârea Duhului Sfânt, Bartolomeu a propovăduit în Asia împreună cu Apostolul Filip, cu sora lui Filip, Mariana și cu Apostolul Ioan.
Creștinii i-au îngropat trupul, însă datorită minunilor care se întâmplau lângă sfintele moaște, păgânii au aruncat sicriul său în mare. Sicriul a ajuns în insula Lipara unde Episcopul Agaton, care-l cunoscuse într-o vedenie în somn l-a înmormântat într-o biserică. Mai apoi, moaștele sale au fost transferate la Roma.
Sfântul Luca al Crimeei s-a născut în anul 1877, în orașul Kerci din Crimeea, din părinți drept credincioși, primind la botez numele de Valentin. Încă de la o vârstă fragedă, el a primit o aleasă învățătură, apoi a studiat la Kiev, mai întâi la Academia de Arte Frumoase, apoi la Facultatea de Medicină.
Citeste si: Sâmbăta Morţilor 2022: Ce se dă de pomană de Moşii de Rusalii?
Atât în vremea războiului ruso- japonez (1904-1905), cât și în timpul Primului Război Mondial (1914-1917), Sfântul Luca s-a oferit ca voluntar, îndeplinind misiunea de chirurg în mai multe spitale din Rusia.
Astfel, în anul 1916, și-a susținut doctoratul, apoi s-a hotărât să-și publice experiențele medicale într-o carte numită Eseu despre chirurgia infecțiilor septice, în care prezenta pentru prima dată informații de mare importanță, care aveau să aducă salvarea multor vieți omenești.
Fiind cinstit ca un nou doctor fără de arginți și făcător de minuni, Ierarhul și medicul Luca a fost canonizat în anul 1996. Sfintele lui moaște au fost așezate în Catedrala „Sfânta Treime” din Simferopol, unde săvârșesc tămăduiri minunate.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Felicitări de Rusalii 2022: Fie ca Pogorârea Duhului Sfânt să vă aducă pace, iubire şi fericire în familie!
Moșii de vară, o sărbătoare dedicată pomenirii morților, prăznuită de Biserica Ortodoxă în sâmbăta de dinaintea Duminicii Rusaliilor. Anul acesta, creștinii ortodocși celebrează Moșii de vară pe data de 11 iunie cu o zi înainte de Sărbătoarea Rusaliilor.
De asemenea, în ziua Moșilor de Vară, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.
Citeste si: Moşii de Vară 2022: Tradiţii pentru Sâmbăta Rusaliilor
Potrivit tradiției creștine, începând din Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise.
În acest interval de 50 de zile, sufletele rudelor noastre trecute la viaţa veşnică au călătorit libere prin locurile unde au trăit. În Sâmbăta Moşilor de vară, sufletele lor sunt triste deoarece trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo şi să-i părăsească pe cei dragi.Credinţa creştină mai spune că este bine ca sufletele celor adormiţi să se întoarcă liniştite în mormintele din care au plecat şi să se împace cu această situaţie. Din acest motiv, rudele celor adormiți trebuie să le facă pomeni în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor.
Citeste si: Mesaje de Rusalii 2022: Să aveţi zile de Rusalii luminate şi liniştite!
Iată calendarul creștin-ortodox pentru luna iunie 2022!
1 M Odovania praznicului Învierii Domnului; Sf. Iustin Martirul și Filosoful și cei impreună cu ei (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
2 J (†) Înălțarea Domnului (Ispasul); Ziua Eroilor; †) Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Ier. Nichifor, patr. Constantinopolului (Nu se fac nunți)
3 V Sf. Mc. Luchilian, Ipatie și Paula fecioara (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
4 S †) Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel; Sf. Ier. Mitrofan, patr. Constantinopolului; Sf. Mironosițe Maria și Marta, surorile Dreptului Lazăr
5 D Sf. Sfințit Mc. Dorotei, ep. Tirului; Sf. Mc. Apolon și Leonid
Duminica a VII-a după Paști (a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic); Ap. Fapte XX, 16-18; 28-36; Ev. Ioan XVII, 1-13; glas 6, voscr. 10
6 L Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, eg. M. Dalmaților; Sf. Cuv. Visarion
7 M Sf. Sfințit Mc. Teodot, ep. Ancirei; Sf. Mc. Zenaida
8 M † Sf. Mc. Nicandru și Marcian; Aducerea moaștelor Sf. M. Mc. Teodor Stratilat (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
9 J Sf. Ier. Chiril, arhiep. Alexandriei
10 V Odovania praznicului Înălțării Domnului; Sf. Mc. Alexandru și Antonina; Sf. Sfințit Mc. Timotei, ep. Prusiei (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
11 S Sf. Ap. Bartolomeu și Barnaba; Sf. Ier. Luca, arhiep. Crimeei (Pomenirea morților- Moșii de vară) (Nu se fac nunți)
12 D (Nu se fac nunți) (†) Pogorârea Sf. Duh (Cincizecimea sau Rusaliile); Duminica a VIII-a după Paști; Ap. Fapte II, 1-11; Ev. Ioan VII, 37-53; VIII, 12
13 L (†) Sf. Treime (Nu se fac nunți)
14 M Sf. Prooroc Elisei; Sf. Ier. Metodie Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului
15 M Sf. Prooroc Amos; † Sf. Mc. Isihie; Fer. Augustin și Ieronim (Harți)
16 J Sf. Ier. Tihon, ep. Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, ep. Apoloniadei
17 V Sf. Mc. Manuil, Savel, Ismail, Inochentie și Felix (Harți)
18 S Odovania praznicului Pogorârii Sf. Duh; Sf. Mc. Leontie, Ipatie și Teodul; Sf. Cuv. Erasm
19 D Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare (Lăsatul secului pentru Postul Sf. Ap. Petru și Pavel)
Duminica I după Rusalii (a Tuturor Sfinților); Ap. Evrei XI, 33-40; XII, 1-2; Ev. Matei X, 32-35; 37-38; XIX, 27-30; glas 8, voscr. 1
20 L Sf. Sfințit Mc. Metodie, ep. Patarelor; Sf. Ier. Calist, patr. Constantinopolului (Începutul Postului Sf. Ap. Petru și Pavel) (Post. Nu se fac nunți)
21 M Sf. Mc. Iulian din Tars și Afrodisie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
22 M †) Sf. Ier. Grigorie Dascălul, mitr. Țării Românești; Sf. Sfințit Mc. Eusebiu, ep. Samosatei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 J Sf. Mc. Agripina; Sf. Sfințit Mc. Aristocleu, pr. (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
24 V (†) Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele); † Aducerea moaștelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; † Sf. Ier. Niceta de Remesiana; (Dezlegare la ulei vin și peste. Nu se fac nunți)
25 S Sf. M. Mc. Fevronia; Sf. Mc. Orentie și frații săi; Sf. Mc. Livia (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
26 D Sf. Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ier. Ioan, ep. Goției (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a II-a după Rusalii (a Sf. Români; Chemarea primilor Apostoli; Lumina faptelor bune si marturisirea lui Hristos); Ap. Romani II, 10-16; Ev. Matei IV, 18-23; glas 1, voscr. 2
27 L Sf. Cuv. Samson, primitorul de străini; Sf. Mironosiță Ioana (Post. Nu se fac nunți)
28 M Aducerea moaștelor Sf. Mc. Doctori fără de arginți Chir și Ioan; Sf. Mc. Papias (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
29 M (†) Sf. Ap. Petru și Pavel (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
30 J † Soborul Sf. 12 Ap.; †) Sf. Ier. Ghelasie de la Râmeț
Citeste si: Rugăciune de mulţumire: Are beneficii imense pentru cei care o rostesc zilnic