Sărbătoare 26 octombrie 2021: Sfântul Dumitru. Ce nu este bine să faci azi?

Sărbătoare 26 octombrie 2021. Sfântul Dumitru este sărbătorit în fiecare an la data de 26 octombrie și reprezintă una dintre cele mai importante celebrări creștine ale toamnei. Află ce nu e bine să faci în această zi!

Author: Alina Raducu marți 26 octombrie 2021 , 09:37

Sărbătoare 26 octombrie 2021: Sfântul Dumitru. Ce nu este bine să faci azi?

Sărbătoare 26 octombrie 2021: Sfântul Dumitru. Ce nu este bine să faci azi?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iată ce nu ai voie să faci de Sf. Dumitru 2021!

Sărbătoare 26 octombrie 2021. Ce nu este bine să faci azi, de Sfântul Dumitru?

Tradiția spune că, în ziua de Sf Dumitru, caldura intra in pamant si gerul incepe să-și arate coltii.

De Sfantul Dumitru  se spune că este o zi a soroacelor, astfel se termina invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca "la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii".

Potrivit traditiei, persoanele care sar peste flacari în această zi, vor fi sanatosi intregul an si feriti de necazuri, nenorociri si boli. Rolul focului este de a alunga atat fiarele, avand si puteri roditoare, astfel incat dupa ce este stins oamenii obisnuiesc sa arunce in gradina cenusa si carbuni.

În aceasta zi se pomenesc si mortii si se da de pomana coliva de Samedru dar si colaci in forma de cruce.

În ziua de 26 octombrie, se tocmesc servitorii pentru diverse treburi si se strica stanele. Taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos.

Sărbătoare 26 octombrie 2021: Sfântul Dumitru. Ce nu este bine să faci azi?

Sărbătoare 26 octombrie 2021: Sfântul Dumitru. Ce nu este bine să faci azi?

Citeste si: Moşii de toamnă 2021: Pe ce dată pică Sâmbăta Morţilor în acest an şi ce se dă de pomană?

Citeste si: Horoscop chinezesc pentru marți, 26 septembrie 2023: Zodia care obține o promovare la locul de muncă sau un bonus material- kanald.ro

Citeste si: Cât de bolnav este, de fapt, Florin Salam?: „Plâng oamenii” Manelistul a spus ce se întâmplă cu el- wowbiz.ro

Potrivit tradiției, în zona Bucovinei, persoanele care vor semana usturoiul dupa Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de paguba.

Totodată, în regiunea Olteniei, oamenii cred ca doar daca vei respecta toate traditiile acestei sarbatori vei fi intr-adevar protejat de necazuri si primejdii. Oamenii de la tara obisnuiau sa respecte aceste superstitii cu strictete pentru a-si proteja animalele de lupi, conform calendarulortodox.ro

Tot legată de această zi este și traditia care spune că, de Sfantul Dumitru este ziua in care toate socotelile sunt lichidate (chirii, imprumuturi), care au fost facute cu sase luni in urma, insa si incheierea altora noi.

De săbătoarea Sfântului Dumitru nu e bine să folosești pieptănul, altfel, vei atrage necazuri și primejdii.

O datină din moși strămoși spune că, în Ajunul sarbatorii Sfantului Dimitrie, se aprind focuri, peste care sar copii pentru a fi sanatosi tot anul. Totodată, focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.

Astăzi, femeile mai in varsta din mediul rural, obisnuiesc sa imparta covrigi, nuci, mere, paine, struguri si prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

Sfantul Dumitru mai este considerat si patronul pastorilor. Iar în aceasta zi, ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi asaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra. Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este sa urmaresti mersul oilor in dimineata sarbatorii Sfantului Dumitru. Daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca inspre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara, conform creștinortodox.

Citeste si: Felicitări de Sf. Dumitru 2021: Imagini cu La mulţi ani!

Cine a fost Sf. Dumitru Izvorâtorul de Mir?

Sfântul Dimitru a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu și era fiul voievodului cetății Tesalonicului. Acesta a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.

Citeste si: „Fiecare parte a răspuns la întrebările care au fost adresate de către procurorul de caz .” Dana Roba a plâns, după ce s-a întâlnit cu Daniel Balaciu în sala de judecată- kfetele.ro

Citeste si: Cum s-a fotografiat Smiley, după ce a rămas fără permis de conducere- radioimpuls.ro

Astfel că, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinților lui și a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu. Sf. Dumitru a crescut cu înțelepciune și, după ce a ajuns la vârsta cea mai desăvârșită, părinții s-au stins din viață și l-au lăsat pe Sf. Dimitrie moștenitor al averii, dar și al bunului lor nume. Când Maximian împăratul a auzit de moartea voievodului Tesalonicului, l-a chemat pe Sf. Dimitrie și l-a făcut voievod în locul tatălui său. A fost primit cu mare cinste de cetățeni și conducea cu multă vrednicie poporului, propăvăduind pe fața dreaptă credința și aducându-i pe mulți la Hristos.

Citeste si: Mesaje de Sf. Dumitru 2021: La mulţi ani!

Atunci când, Maximian împăratul a aflat că Dimitrie este creștin s-a înfuriat foarte tare și a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate în cinstea zeilor. Imediat cum Dimitrie a mărturisit că este creștin, împăratul a poruncit să fie închis în temniță, până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale.

Sfântul Dimitrie ajunge în temniță pentru acest lucru, unde îl binecuvântează pe Nestor să lupte împotriva lui Lie. Tânărul Nestor, după ce este însemnat cu semnul sfintei cruci de Dimitrie, iese învingător din luptă cu Lie. Când Maximian află de binecuvântarea lui Dimitrie, poruncește ca acesta să fie ucis cu sulițe, iar lui Nestor să i se taie capul. De ce i se spune Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir Moaștele Sfântului Dimitrie se află în Tesalonic, în biserica de pe locul martiriului său. Pentru că din moaștele sale a curs și curge mir, Sfantul Dimitrie a primit și numele de Izvoratorul de Mir. Mirul este dăruit creștinilor pentru diverse boli spre vindecare.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si