Se spală în Miercurea Albă? Este întrebarea pe care și-o pun foarte multe gospodine în perioada marilor sărbători. Însă, după Paști, urmează o nouă săptămână încărcată de tradiții și obiceiuri, fiind vorba despre Săptămâna Luminată

Se spală în Miercurea Albă?

Săptămâna care urmează după Paști este cunoscută în popor ca  Săptămâna Luminată. Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

De Sfintele Paşti, Biserica vesteşte:  „Acum toate s-au umplut de lumină, cerul şi pământul şi cele de sub pământ”, astfel începe Săptămâna Luminată.

Citeste si: Sâmbăta Luminată: Ce tradiţii se respectă în această zi?

În trecut, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști, iar cei botezați erau numiti „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna următoare, de unde și numele de Săptămâna Luminată.

În popor se spune că, odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos, se deschid porţile raiului pentru sufletele păcătoşilor reţinute în iad, de la Adam şi până la cea de-a doua venire a Mântuitorului. Uşile raiului rămân deschise până în Duminica Tomii.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?- wowbiz.ro

Slujbele din Săptămâna Luminată se ţin cu Uşile Împărăteşti larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic, ceea ce simbolizează uşa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar şi ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morţii Mântuitorului.

se spală în Miercurea Albă din Săptămâna Luminată?

Miercurea din Săptămâna Luminată

Miercurea din Săptămâna Luminată mai este denumită și Sfânta Mercurie. În această zi, bărbații reiau munca din câmp, însă femeile nu au voie să muncească.

Potrivit tradiției, a munci de „nunta șoarecilor” echivalează cu a aduce rozătoarele în casă și a te lipsi restul anului de bucate pe masă. 

Citeste si: Săptămâna Luminată 2022. Ce nu ai voie să faci în Lunea Albă, a doua zi de Paște

Acesta este motivul pentru care această zi se mai numește și „nunta șoarecilor”, așa cum este cunoscută în popor.

Citeste si: Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan de mână. „Ai impresia că Bogdan nu are șanse în fața nimănui?”- kfetele.ro

Citeste si: Atacat de rechin. Un actor celebru din "Piraţii din Caraibe" a murit la 49 de ani. Și-a găsit sfârșitul în timp ce făcea surfing- radioimpuls.ro

Ziua de Miercuri nu mai este considerată zi de post. Creștinii au dezlegare la pește, iar până la Rusalii se fac doar închinăciuni și nu mătanii.

Citeste si: Se spală în Sâmbăta Mare din Postul Paştelui 2022? Iată ce spun preoţii

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si