Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril: Tradiţii şi obiceiuri

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Este o zi de mare sărbătoare în calendarului ortodox, pe 8 noiembrie. Toți creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Află ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi sfântă!

Author: Alina Raducu miercuri 03 noiembrie 2021 , 12:49

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril: Tradiţii şi obiceiuri

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril: Tradiţii şi obiceiuri

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.  În calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavril este sărbătorit timp de trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie.

Astfel, prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

 Cine au fost Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil?

Totodată, despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavril că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

Sfantul Arhanghel Mihail care se traduce in limba ebraica ,,Cine este ca Dumnezeu?’’ este cel care s-a luptat cu ingerii rai. Astfel, la inceput toti ingerii au fost buni si intelepti. Dupa incercarea la care i-a supus Dumnezeu, inainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, adica cei condusi de Lucifer, s-au razvratit.

Atunci, spune Scriptura, a fost mare razboi in cer. Mihail si ingerii cei buni au invins, iar cei rai au fost aruncati din cer, devenind demoni.

Totodată, Sfantul Arhanghel Gavriil al carui nume se traduce in limba ebraica, ,,barbat – Dumnezeu’’, nume ce contine concentrat vestea ca Dumnezeu se va face barbat si isi va asuma firea omeneasca ,,a binevestit Nasterea Domnului si a Sfantului Ioan Botezatorul, a talcuit proorocului Daniel viziunile, a vestit nasterea Fecioarei Maria si a hranit-o pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu in Sfanta Sfintelor. Se presupune ca tot el a pravalit piatra de la mormantul Mantuitorului vestind Invierea Domnului femeilor mironosite.’’ (Diac. George Aniculoaie).

Citeste si: Paşte 2022: Pe ce dată pică Paştele catolic şi ortodox? Calendar

Tradiţii şi obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil

În ziua de Sfântul Mihail și Gavril sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril se obișnuiește să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.

Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.

In trecut, in Bucovina, Arhanghelii erau sarbatoriti pentru ca "ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora". Arhanghelii, in viziunea populara, asista si la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omenesti firesti si purifica, prin post, constiintele, ppotrivit creștinortodox.ro.

Citeste si: „Distrugea tot când îi venea sevrajul”. O femeie din Maramureș și-a ucis mama, la scurt timp după ce fusese externată de la psihiatrie- kanald.ro

Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro

Pe când în zonele muntoase, in care Arhanghelii erau celebrati si ca patroni ai oilor, stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita "turta arietilor" (arietii fiind berbecii despartiti de oi), ce era considerata a fi purtatoare de fecunditate. Aceasta turta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor. 

Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril: Tradiţii şi obiceiuri

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril: Tradiţii şi obiceiuri

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Mihail şi Gavril: Mesajul de La mulţi ani!

Ziua de 8 noiembrie este totodată “Vara Arhanghelilor”, care ține o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.

De asemenea, în tradiție se mai spune că  de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.

În ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se făcea marea pomenire pentru toți morții din familie.

Citeste si: „Eu nu aș avea voie să mă recăsătoresc?” Îndrăgita artistă, pregătită să îmbrace iar rochia de mireasă! Cine este, de fapt, iubitul Savetei Bogdan- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul tranșant al lui Pique după despărțirea de Shakira și tot scandalul separării care a făcut înconjurul lumii: "Nu imi voi irosi banii să îmi spăl imaginea!"- radioimpuls.ro

Prin unele zone din Transilvania  se coace, de Sfinții Mihail și Gavril, turta areților, areții fiind numele berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb, gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi.

O superstiție mai spune că dacă, această turtă, va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău.

Citeste si: Sf. Apostol Filip: Pe ce dată pică Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului 2021?

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si