Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat vineri, 5 noiembrie, Hotărârea nr. 99 prin care se stabilesc condițiile de reîncepere a școlii începând cu data de luni, 8 noiembrie( vezi documentul oficial propus spre semnare lui Florin Citu aici). Se propune astfel desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat.

Citeste si: A fost publicată noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Cine a intrat în zona roșie

Sorin Cîmpeanu, criticat de sindicate și de elevi

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu a anunţat, într-o conferință de presă, că școlile și grădinițele din România, atât cele publice, cât și cele private, vor continua cursurile cu prezență online doar dacă personalul didactic are o rată de vaccinare anti Covid-19 mai mică de 60%.

Citeste si: Octavian Jurma este de părere că revenirea în școli creează riscul real să vedem copii şi în spitale

 

„Şoala va începe pentru toţi elevii şi pentru toţi copiii din grădiniţe în data de 8 noiembrie, mă refer aici şi la învăţământul de stat şi la învăţământul privat.(...) Şcolile care au rată de vaccinare sub 60% vor începe şcoala în sistem online, acesta e un lucru foarte clar”, a afirmat Sorin Cîmpeanu vineri, într-o conferinţă de presă.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O româncă l-a păcălit pe iubitul italian să-și vândă casa și să-i dea toți banii. L-a părăsit și și-a deschis un magazin în Focșani- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Citeste si: Raed Arafat, anunț important după ajutorul primit de România de la OMS

"Școlile pot deveni focare de infecție"

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” solicită Guvernului României să reevalueze decizia de a deschide unitățile de învățământ ținând cont doar de numărul salariaților vaccinați, afirmând că este o decizie care „ar putea transforma grădinițele, școlile și liceele în adevărate focare de infecție” și reprezintă „o discriminare majoră între angajații din învățământ și restul societății”.

Potrivit celor două federații sindicale, măsură afișării procentului de angajați vaccinați este abuzivă și va duce la presiuni asupra personalului, acolo unde procentul este sub 60%, de a se vaccina.

Citeste si: Octavian Jurma este de părere că revenirea în școli creează riscul real să vedem copii şi în spitale

Și Consiliul Elevilor se opune deciziei luate de Minister

Decizia privind deschiderea unei școli cu prezență fizică ar trebui să depindă de mai mulți parametri, precum incidența de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare și de menținere a distanțării fizice, nu doar de vaccinarea profesorilor, arată Consiliul Național al Elevilor într-un comunicat de presă.

CNE cere autorităților sanitare să dezvolte „un algoritm” în baza căruia școlile să decidă în ce format vor continua cursurile.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cum a reușit Delia Budeanu să se vindece de cancer- radioimpuls.ro

Citeste si: O tânără a dispărut misterios după o petrecere din Spania. Poliția crede că a fost zdrobită și incinerată din greșeală- antena3.ro

„Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra faptului că măsura de stabilire a unui prag vaccinal e necesară, dar nu suficientă, având în vedere faptul că decizia privind deschiderea unei școli cu prezență fizică ar trebui să depindă de mai mulți parametri, precum incidența de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare și de menținere a distanțării fizice", spun reprezentanții elevilor.

Citeste si: Sorin Cîmpeanu: „Va fi semnat ordinul privind desfăşurarea cursurilor în funcţie de rata de vaccinare”

„Ne aflăm, din nou, în situația în care școlile nu sunt pregătite nici pentru cursuri online, nici pentru cursuri în format fizic. Mai sunt doar două zile până la începerea școlii, ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății nu a fost semnat, iar cadrul legal nu există la acest moment. Școala are nevoie de predictibilitate, de asumare și de măsuri racordate la realitate, nu de hotărâri luate de dragul de a fi luate”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor, citat în comunicat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si