VIDEO | Anunțul ministrului Educației: când începe școala și ce reguli trebuie să respecte elevii

Sorin Cîmpeanu a făcut noi declarații. Ministrul Educației a vorbit despre măsurile care vor fi luate la începutul anului școlar. Oficialul a declarat că şcolile vor fi ţinute deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate.

Reporter: Andreea Gurban Author: Georgiana Balaban vineri 20 august 2021 , 12:53

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sorin Cîmpeanu a anunțat, după ședința de lucru de la Guvern pe tema măsurilor în perspectiva începerii anului şcolar în contextul pandemiei, cum vor proceda autoritățile.

Cîmpeanu a zis că unitățile de învățământ vor fi deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate. El a anunțat că există beneficii și pentru cei vaccinați.

Citeste si: Ce a transmis Sorin Cîmpeanu după ce o elevă a primit nota 3 la Evaluarea Națională în loc de 8,40

Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii.

„Toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de şase la mie. Peste pragul de şase la mie sigur că apar o serie de condiţii. Aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidenţă beneficii din această perspectivă pentru elevii şi profesorii care sunt vaccinaţi. Peste pragul şase la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină sigur că da se opreşte întreaga activitate”, a afirmat Cîmpeanu.

Citeste si: A doua probă la Evaluarea Națională 2021 are loc azi. Vezi SUBIECTELE care au căzut la Matematică- FOTO

Ce a transmis ministrul Educației- Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu susține că nu vrea să se ajungă la pragul de şase la mie şi toate şcolile să fie deschise.

„Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de şase la mine, deci vom putea menţine toate şcolile deschise. Oricum copiii circulă, este de preferat să fie într-un mediu controlat şi va trebui să ne asigurăm că regulile se respectă în şcoli, foarte riguros decât să circule în medii necontrolate, în plus nu vor fi pierderi educaţionale”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Jurnaliștii l-au întrebat pe politician cum vor decurge cursurile după ce incidenţa trece de şase la mia de locuitori. Acesta a replicat: „Luăm în calcul următoarea variantă: preşcolarii- creşe şi grădiniţe – să poată participa la procesul educaţional; clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţa fizică”.

sorin cîmpeanu măsuri începere școli
Ministrul Educației - Sorin Cîmpeanu.[Sursa foto: Facebook]

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că purtarea măştii rămâne în continuare obligatorie pentru copiii de peste şase ani.
„Am agreat că prioritatea tuturor este menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil şi oferirea posibilităţii de învăţământ în format fizic. Trebuie să avem în vedere că acestor copii care merg la şcoală trebuie să le oferim un cadru sigur şi continuarea anumitor măsuri de protecţie aşa încât transmiterea la această vârstă să rămână cât mai mică posibil. Din acest motiv purtarea măştii în şcoală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste şase ani, purtarea măştii în spaţii deschise însă nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea pentru activităţile sportive ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spaţiu deschis, iar pentru activităţi sportive în spaţii închise se va decide în funcţie de incidenţa din comunitatea respectivă, dacă ele se pot desfăşura în spaţii închise sau nu, desfăşurând această activitate fără mască”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Citeste si: Ministrul Educației: 34.000 de elevi înmatriculaţi în anul şcolar 2020-2021 în clasa a XII-a nu sunt înscrişi la Bacalaureat

Ioana Mihăilă a afirmat că despre vaccinarea în şcoli continuă discuţiile cu Comitetul Naţional de Organizare a Activităţilor de Vaccinare.

„Despre vaccinarea în şcoli continuăm să avem discuţii tehnice cu Comitetul Naţional de Organizare a Activităţilor de Vaccinare şi să adaptăm scenariile în funcţie de particularităţile fiecărei comunităţi şi a fiecărei şcoli, urmând ca decizia finală să vă fie comunicată cât de curând posibil”, a transmis Ioana Mihăilă.

Citeste si: Vestea momentului! Guvernul va decide astăzi în ce condiții va începe noul an școlar. Elevii nevaccinați ar putea să continue orele online

VIDEO- Andreea Gurban- reporter Știrile Kanal D: 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si