Ce se întâmplă cu începerea școlilor?! Ministrul Educației face ultimele anunțuri

Ministrul Educaţiei va avea o ședință de Guvern vineri, în legătură cu începerea școlilor. Sorin Cîmpeanu a declarat că masca este obligatorie în școli, chiar dacă elevii sunt vaccinaţi sau nu.

Author: Georgiana Balaban miercuri 18 august 2021 , 15:39

ministrul educației despre reînceperea școlilor
Ministrul Educației - Sorin Cîmpeanu.[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cîmpeanu a afirmat că vineri, la ora 10.00, la Palatul Victoria va avea o întâlnire convocată de premierul Florin Cîţu, la care vor participa ministrul Sănătăţii, reprezentanţii INSP, şeful DSU Raed Arafat şi coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă.

Atunci se vor discuta măsurile pentru deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică din 13 septembrie.

Citeste si: Veste proastă pentru toții elevii: vacanța de vară va fi scurtată

Oficialul a transmis că printre măsurile luate în calcul se numără „demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei şcoli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare şcoală şi de reprezentant DSP pentru a prezenta părinţilor interactiv problematica, importanţa şi necesitatea vaccinării”. Minstrul Educației a declarat că masca chirurgicală rămâne obligatorie în continuare în unităţile de învăţământ, indiferent dacă elevii sunt sau nu vaccinaţi, cât şi respectarea distanţării sociale adecvate, normele de igienă şi aerisirea sălilor de curs. Este luată în considerare şi ipoteza ca în cazul în care apar infectări cu COVID-19 într-o clasă, elevii care nu sunt vaccinaţi să treacă obligatoriu în sistemul de învăţare online, iar cei vaccinaţi

să poată continua cu prezenţă fizică.

Ce a anunțat Sorin Cîmpeanu

„Un ordin comun, ministrul Educaţiei, ministrul Sănătăţii, va apărea în perioada 1 – 3 septembrie, după ce vom avea date concrete despre evoluţia pandemiei. Până atunci, pregătim acest ordin. Vom avea chiar vineri, 20 august, începând cu orele 10.00, o întâlnire convocată de prim-ministru la Guvern, în prezenţa doctorului Raed Arafat, în prezenţa ministrului Sănătăţii Ioana Mihăilă, în prezenţa INSP, în prezenţa colonelului Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, la care vom discuta măsurile care se impun în vederea asigurării unei stări de siguranţă în şcoli, din perspectivă epidemiologică, ştiut fiind faptul că decizia este de deschidere a şcolilor cu prezenţă fizică în data de 13 septembrie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, întrebat miercuri la Antena 3 cum va începe şcoala din septembrie, în condiţiile în care încă nu a fost emis ordinul comun al MEN şi MS privind regulile sanitare în unităţile de învăţământ.

Citeste si: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunț după prima zi de Evaluare Națională 2021: 10 elevi vor repeta examenul

Cîmpeanu a discutat şi despre măsurile luate în calcul care vor fi dezbătute la întâlnirea de vineri de la Guvern.

„Printre măsurile pe care le vom discuta se vor regăsi demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei şcoli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare şcoală şi de reprezentant DSP pentru a prezenta părinţilor interactiv problematica, importanţa şi necesitatea vaccinării. Este o acţiune de conştientizare pe care trebuie să o facem înainte de începerea şcolii. Se vor discuta şi măsuri de stimulare a vaccinării. Nu vă ascund că este de luat în calcul, cu titlu de ipoteză, inclusiv acea decizie care, în cazul apariţiei unor situaţii, cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinaţi să treacă obligatoriu în online, iar elevii care sunt vaccinaţi să poată continua cu prezenţă fizică. Nu să fie obligaţi, să poată continua cu prezenţă fizică”, a explicat Cîmpeanu.

El a fost întrebat dacă la nivelul Guvernului sunt discuţii despre vreun beneficiu material de 100 lei care ar putea fi acordat acestor elevi, ministrul Educaţiei a răspuns: „Nu am niciun fel de idee despre acest subiect, dar cu siguranţă la întâlnirea de vineri vom discuta despre orice măsuri pot susţine vaccinarea. Vă spun de măsuri care să stimuleze procesul de vaccinare prin conştientizarea importanţei vaccinării”.

Citeste si: Ministrul Educației: „Programa de educaţie sexuală, inclusă în cea de educaţie sanitară este foarte bună”

ministrul educației despre reînceperea școlilor
Sorin Cîmpeanu - ministrul Educației.[Sursa foto: Facebook]

Sorin Cîmpeanu a primit întrebări și referitoare la ce propuneri concrete vor merge la întrunirea de vineri de la Palatul Victoria. Cîmpeanu a replicat: „De promovare, prin acţiuni interactive, împreună cu reprezentanţii DSP a importanţei vaccinării”.

„De prezentare a opţiunilor în funcţie de evoluţia epidemiologică. De susţinere, încă de pe acum, a regulilor de protecţie sanitară. Masca va fi obligatorie în continuare în şcoli, indiferent dacă elevii sunt vaccinaţi sau nu. De asemenea, distanţarea adecvată va rămâne o regulă. De asemenea, evident respectarea normelor de igienă şi obligativitatea aerisirii spaţiilor de învăţământ. Din perspectiva educaţiei, ne vom asigura că în fiecare şcoală se înţelege importanţa acestor măsuri pentru ca şcoala să se poată derula cu prezenţă fizică”, a completat el.

El a discutat și despre posibilitatea testării pentru COVID-19, de două ori pe săptămână, a profesorilor şi elevilor şi în România, cum se întâmplă în alte ţări precum Scoţia şi Anglia. Ministrul Educaţiei a reamintit că testarea în şcoli a fost limitată de faptul că era necesar acordul prealabil al părinţilor.

Citeste si: Schimbări importante în programa elevilor! Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu!

„Vă reamintesc faptul că testarea a avut drept factor limitativ acordul părinţilor. Vom discuta inclusiv despre importanţa testării pentru a sensibiliza părinţii în a îşi da acordul pentru testare. Testarea nu a fost limitată de disponibilitatea testelor, nu a fost limitată nici din considerente financiare, ci doar de acordul părinţilor pentru testare care a fost considerată invazivă. Vom discuta şi în ce măsură se pot omologa acele teste non-invazive despre care am discutat prea mult timp”, a conchis Cîmpeanu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si