Oamenii de știință au dezvoltat un nou spray cu azot lichid care ar putea îndepărta cu succes praful simulat de pe luna de pe păpușile Barbie care poartă costum spațial. Cercetătorii, inclusiv cei de la Universitatea Washington din SUA, consideră că noul dispozitiv ar putea rezolva o provocare semnificativă pentru viitorii astronauți care vor ajunge pe Lună, conform Independent.

Spray-ul ar putea îndepărta 98% din praful lunar

Studiul, publicat recent în revista Acta Astronautica, a constatat că pulverizatorul ar putea îndepărta peste 98% din praful lunar simulat într-un mediu vidat, cu daune minime asupra costumelor spațiale. Oamenii de știință spun că noua metodă este mai performantă decât orice altă tehnică investigată anterior pentru îndepărtarea prafului lunar, despre care spun că se lipește de tot ceea ce atinge.

Oamenii de știință testează un nou spray cu azot lichid care ar putea îndeparta praful de pe Lună cu ajutorul unor păpuși Barbie

Oamenii de știință testează un nou spray cu azot lichid care ar putea îndeparta praful de pe Lună cu ajutorul unor păpuși Barbie

[Sursa foto: Captură Ecran WSU Voiland College - Youtube]

De asemenea, ei au spus că astronauții Apollo din anii 1960 și 1970 au folosit o perie pentru a încerca să îndepărteze praful de pe costumele lor spațiale, ceea ce nu a funcționat foarte bine. Potrivit cercetătorilor, praful a pătruns și în costumele spațiale și le-a distrus sigiliile, ceea ce a făcut ca unele dintre costume să nu mai poată fi purtate.

Citește și: Producător global de soluții de securitate cibernetică, mesaj pentru români: „Hackerii profită de popularitatea ChatGPT într-o nouă campanie de înșelătorii”

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

"Praful lunar este încărcat electrostatic, abraziv și ajunge peste tot, ceea ce îl face o substanță foarte dificil de tratat", a declarat Ian Wells, primul autor al studiului, într-un comunicat.

NASA vrea să ducă prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună

"Ajungi să ai un strat fin de praf care acoperă totul", a adăugat Dr. Wells.

Nasa își propune ca misiunea Artemis să aducă prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună în 2025.

Agenția spațială speră, de asemenea, să instaleze în cele din urmă o tabără de bază pe suprafața lunară pentru continuarea explorării planetare, ceea ce ar necesita găsirea unei soluții la problema prafului lunar.

Nasa își propune ca misiunea Artemis să aducă prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună în 2025.

Nasa își propune ca misiunea Artemis să aducă prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună în 2025.

[Sursa foto: NASA - Twitter]

În noul studiu, oamenii de știință au demonstrat că, atunci când azotul lichid foarte rece este pulverizat pe un material acoperit de praf mai cald, particulele de praf se adună și plutesc pe vaporii de azot. Ei compară acest efect cu modul în care apa rece se adună și se deplasează atunci când este turnată pe o tigaie fierbinte.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și: Este ceva ciudat în legătură cu câinii iradiați care trăiesc la Cernobîl

Cercetătorii au testat noua metodă folosind azot lichid, atât în condiții atmosferice normale, cât și într-un vid care este mai asemănător cu spațiul cosmic. Ei au constatat că pulverizatorul a funcționat mai bine în atmosfera vidată și au descoperit, de asemenea, că azotul lichid a fost mult mai blând cu materialele costumelor spațiale decât alte metode de curățare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si