VIDEO - Studenții vor putea accesa credite pentru a își putea plăti facultatea
Din toamnă, studenții vor putea accesa credite cu dobânzi mici! Ministrul Educației a anunțat că pregătește programul Student Invest, o inițiativă prin care tinerii care vor să urmeze o facultate pot primi cu împrumut până la 50.000 de lei pe care să îi înapoieze în zece ani. Programul este însă în lucru și deocamdată nimeni nu știe care sunt criteriile exacte după care studenții vo putea accesa împrumutul.

Studenții vor putea accesa credite pentru a își putea plăti facultatea
[Sursa foto: PixaBay]In articol:
Bogdan trăiește din plin viața de cămin. Vine din Slobozia și este student în anul 3 la ASE. Încă din primul an, a fost nevoit să-și ia un job part-time, ca să-și poată susține cheltuielile.
Programul Student Invest ar urma să fie finațat de două bănci
Bogdan, student: "Taxa de facultate pe semestru 2.000 de lei, plata regiei căminului 300 de lei, pentru mâncare 50-70 de lei pe zi, îmi place să mănânc în oraș."
Porgramul Student Invest aflat în dezbatere la Ministerul Educației ar urma să fie finanțat de două bănci importante.
Citeste si: Directorul administrativ din școli- ce înseamnă noua funcție propusă de ministrul Sorin Cîmpeanu
Sumele pe care studenții le vor putea accesa se ridică până la 50.000 de lei, bani care în multe situații ar face o diferență.
Cine va putea accesa creditul
Dacă în ceea ce privește valoarea creditului, pare că s-a ajuns la un consens, mai rămâne de văzut cine poate primi acești bani.
În principiu, doar studenții care intră la taxă. Nu se va ține seama nici de situația materială a familiei, și nici dacă tânărul pleacă din orașul natal pentru studii sau nu.Citeste si: Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului
Ștefănuț Buhuș, Uniunea Studenților din România: "Însă cumva termenii sau condițiile prin care tu poți să beneficiezi de acest credit nu sunt tocmai ușoare, e drept că nu ai nevoie de un girant. Trebuie să știm faptul că sunt facultăți unde studenții trec de la taxă la buget și aici nu e tocmai reglementat ce se întâmplă"
Citeste si: Înscrieri şcoală 2022- 2023: Când se depun cererile pentru înscrierea în clasa pregătitoare?
Când vine vorba de rambursare, lucrurile se complică și mai tare.
Gabriela Ghizel, reporter Kanal D: "Condițiile de rambursare ale creditului ar fi în teorie avantajoase. Studenții ar avea la dispoziție 120 de luni (10 ani) pentru a da banii înapoi. Nu se precizează însă dacă trebuie să aibă un salariu minim, sau ce se întâmplă daca nu se angajează."
Citeste si: Edu.ro Rezultate simulare BAC 2022: Cum afli notele la Română, Matematică și Istorie?
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că speră ca acest program să fie operațional chiar de la toamnă, odată cu un alt program de reducere a abandonului școlar, prin care 1391 de școli vor primi un sprijin substanțial pentru ca cei mici să ajungă la cursuri.
Citeste si: 1.602 cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore, cu 465 mai puţin faţă de ziua anterioară
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.



-
Curs valutar BNR azi, 4 octombrie 2023. Cotațiile pentru principalele valute. La...
-
Pe ce dată intră voucherele pentru alimente? 2,7 milioane de români vor...
-
Copiii primesc mai mulți bani! Când vor fi majorate alocațiile
-
Veste proastă pentru iubitorii de ciocolată. Cel mai popular desert din lume...