Studii finale ale vaccinului Novavax. Cât de eficient este acesta

Compania americană de biotehnologie Novavax a confirmat joi că vaccinul său a avut o eficienţă de 89% împotriva COVID-19, dar aceasta s-a redus semnificativ contra mutaţiei sud-africane, conform rezultatelor definitive ale testelor sale clinice, notează AFP, citată de Agerpres.

Author: Andreea Bolocan vineri 12 martie 2021 , 08:53

Studii finale ale vaccinului Novavax eficacitatea vaccinului
Studii finale ale vaccinului Novavax
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Aceste date prevăd depunerea în viitorul apropiat a unei cereri de autorizare de urgenţă, în special în Marea Britanie, unde Novavax a anunţat deja săptămâna trecută că

doreşte să solicite autorizarea la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2021. Totodată, la sfârşitul lunii ianuarie, Novavax comunicase rezultate intermediare similare.

Au fost testate cu serul Novavax peste 15.000 de persoane

Testele clinice de fază 3 au fost efectuate în Marea Britanie pe mai mult de 15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 84 de ani, dintre care 27% aveau peste 65 de ani. Eficacitatea a fost de 89,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii, cu 96 de cazuri de COVID-19 în grupul cărora li s-a administrat un placebo, comparativ cu 10 cazuri în grupul vaccinat.

În detaliu, eficacitatea sa a fost de 96,4% împotriva tulpinii iniţiale a coronavirusului şi de 86,3% contra mutaţiei britanice (B.1.1.7), potrivit rezultatelor comunicate de companie. Vaccinul, numit NVX-CoV2373, a fost, de asemenea, foarte eficient împotriva formelor severe de boală: cinci cazuri de COVID-19 au fost identificate în rândul participanţilor, dar toate au fost în grupul placebo.

Citeste si: O altă tranşă de vaccin împotriva COVID-19 Moderna ajunge astăzi în România

Eficacitatea vaccinului Novavax în cazul altei tulpini

Un alt studiu de amploare mai mică (faza 2b) a fost, de asemenea, efectuat pe 2.665 de participanţi în Africa de Sud, unde o altă variantă (B.1.351) s-a răspândit pe arii extinse. În acest caz, eficacitatea vaccinului a scăzut la 48,6%.

Vaccinul Novavax folosește o altă tehnologie

Vaccinul Novavax este administrat în două doze şi utilizează o tehnologie diferită de cele folosite pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume. Este un aşa-numit vaccin „subunitar”, pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

Tehnologie nouă folosită de Novavax

Citeste si: Românii care au mers la schi anul acesta sunt cei vinovați de creșterea numărului de cazuri COVID-19

Compania Novavax a anunţat săptămâna trecută că doreşte să depună o cerere de autorizare de urgenţă în Statele Unite în al doilea trimestru al anului 2021, dar nu este sigur că autorităţile americane de sănătate acceptă să studieze această cerere fără să aştepte rezultatele testelor acestui vaccin desfăşurate în paralel în SUA.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si