Tradiţii de Sânziene 2022: Ce nu este bine să faci pe 24 iunie 2022? Aduce mare ghinion

Sânziene 2022. În fiecare an, pe data de 24 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica, așa cum mai este cunoscută în popor. Iată ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare!

Author: Madalina Grigore vineri 24 iunie 2022 , 08:26

tradiții Sânziene

Tradiții de Sânziene: ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sânziene 2022. Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite în fiecare an, pe data de 24 iunie, atunci când în calendarul ortodox este marcată și Nașterea Sf.

Ioan Botezătorul.

De Sânziene, credincioșii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar sărbătoarea mai este denumită popular și Drăgaica.

Sânzienele sunt considerate zâne bune, dar, ar trebui să fim foarte atenți, deoarece ele pot deveni și forțe dăunătoare, ajungând chiar să îi lovească pe cei păcătoși cu "lanțul Sânzienelor", pot stârni din senin vijelii și grindină, lăsând astfel câmpul fără rod și florile fără leac.

tradiții sânziene

Tradiții de Sânziene: ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare

Tradiții de Sânziene 2022

Despre Sânziene se spune că intensifică parfumul florilor, măresc puterea tămăduitoare a plantelor de leac. În plus, apără copiii de boli, cresc bobul grâului, sporesc rodul pământului, alungă grindina. Tot ele înmulțesc păsările cerului, aduc femeilor prunci frumoși, iar fetelor mari, ursitul.

Citeste si:  Legenda Sânzienelor. Cine sunt Sânzienele și ce vrăji fac acestea

Sânzienele sau Drăgaica marchează mijlocul verii și e considerată și momentul optim pentru culegerea plantelor de leac. Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul.

În unele zone din țară fetele își fac coronițe din Sânziene, pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineața găseau coronițele pline de rouă, era semn sigur de măritiș în vara care începea.

Citeste si: Sânzienele sau Drăgaica. Legenda, tradiții si superstiții

Gospodarii încearcă să afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sânziene. În seara din ajunul sărbătorii agață cununi de Sânziene la colțul casei orientat către răsărit și dacă, a doua zi, în coronițe este prins păr de la anumite animale sau puf/ pene de la păsări consideră că anul va fi bun mai ales pentru acestea. Florile culese în ziua de Sânziene sunt prinse în coronițe sau, legate în formă de cruce, sunt duse la biserică. Acolo sunt sfințite, apoi sunt păstrate pentru diverse practici magice.

tradiții sânziene

Tradiții de Sânziene: ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare

Ce nu este bine să faci de Sânziene?

Se spune că nu e bine ca în ziua de Sânziene să se muncească. Astfel, nu este bine să spele rufe, să calci, să coși, iar bărbații nu trebuie să meargă la câmp sau să muncească în gospodărie.

Citeste si: Sânzienele 2022: Cea mai frumoasă tradiţie românească. Ce trebuie să facă fetele în această zi?

Potrivit unei superstiții străvechi, cei care nu respectă sărbătoarea Sânzienelor vor avea parte de ghinion, vor reuși să le stârnească furia și vor fi aspru pedepsiți.

tradiții sânziene

Tradiții de Sânziene: ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare

De asemenea, se mai crede că dacă nu sunt sărbătorite de ziua lor, Sânzienele se supără și aduc ploaie, grindină și vijelii, distrugând astfel recoltele. 

În ziua de Sânziene, în anumite regiuni ale țării, credincioșii obișnuiesc să facă pomenirea morților. Se dau de pomană pachete pentru sufletul celor adormiți, iar mormintele sunt înfrumusețate cu diverse flori.

Citeste si: Sânzienele 2022: O zi magică! Cerurile se deschid în această noapte. Supertiţiile pe care trebuie să le respectăm


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si