1. Ține-te de fiecare termen limită
Fie că primești o sarcină cu deadline de la managerul tău sau îți stabilești singur un termen limită până la care să finalizezi ceva, este important să te ții de aceste termene. Dacă ai provocări în gestionarea deadline-urilor, citește sfaturile de aici despre cum să te ții de deadline-uri cu mai puțin stres.
Citeste si: Cele cinci fluide trebuie verificate periodic la mașină
2. Concentrează-te pe un singur task o dată Deși poate că poți să jonglezi cu mai multe activități sau taskuri, vei fi mai concentrat și productiv dacă le iei pe rând. Dacă tinzi să faci multitasking, o parte mare din timp se duce pe tranziția mentală de la un task la altul. Atunci când lucrezi la un singur lucru o dată, până când îl finalizezi, ești mai motivat să termini acel lucru și te poți concentra mai bine.
3. Sparge taskurile mari în taskuri mai mici
Dacă ai proiecte sau activități mai mari și mai complexe de livrat, ia-ți puțin timp să le grupezi în sarcini mai mici și mai concrete pe care să le poți termina mai rapid și ușor. Folosește calendarul și stabilește-ți termene limită pentru aceste sarcini, astfel încât să finalizezi proiectul mare la timp.
Citeste si: Gala Oscar 2021. Lista nominalizărilor la Premiile Academiei Americane de Film
4. Limitează distragerile și întreruperile Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro
Citeste si: Regimul din Siria a căzut. Bazele militare ale Rusiei sunt în ”stare de alertă”. Rebelii au pus mâna pe putere- stirileprotv.ro
Tendința de a verifica Facebook-ul, discuțiile cu colegii și alte întreruperi te pot distrage și îți pierzi din concentrare, luându-ți mai mult timp să revii mental la activitatea pe care o făceai anterior. Încearcă să grupezi ședințele în anumite intervale de timp, să lucrezi dintr-un spațiu mai liniștit sau folosește căști care anulează zgomotele din exterior sau cu o muzică pentru concentrare. Acest lucru le indică și colegilor că nu vrei să fii întrerupt.
5. Ține ședințele mai eficient
Poți face ședințe mai scurte, de exemplu ținându-le din picioare. Acest lucru poate crește ideea de alertă și concentrare asupra subiectelor de discutat, pentru a fi finalizate mai rapid. Împarte ședințele în momente mai scurte alocate unui subiect și folosește un cronometru pentru a monitoriza timpul. Desemnează pe cineva din echipă să ia notițe și să scrie sarcinile și deciziile care reies, pe care apoi să le împărtășească cu participanții.
De exemplu, poți utiliza următoarele întrebări, conform acestui articol:
● Priorități- ce trebuie neapărat să fie discutat?
● Rezultate- ce e nevoie să realizați până la finalul întâlnirii?
● Participanți- cine e nevoie să participe la întâlnire?
● Secvență- în ce ordine veți discuta subiectele?
● Timp- cât timp veți petrece pe fiecare subiect?
● Data și ora- când va avea loc ședința?
Citeste si: Este interzis ca bradul de Crăciun să fie transportat cu mașina! Care este amenda pe care șoferii o primesc, dacă nu respectă această regulă- kfetele.ro
Citeste si: Michael Douglas nu își scapă soția din ochi! Catherine Zeta-Jones strălucește la 55 de ani- radioimpuls.ro
Citeste si: Un „obiect luminos” bizar care a apărut pe cer sâmbătă provoacă nelinişte în Iran- antena3.ro
● Loc- unde va avea loc ședința (fizic sau virtual, pe ce platformă)?
Citeste si: Speranța de viață a americanilor a scăzut dramatic. "Seamănă cu al Treilea Război Mondial"
6. Concentrează-te pe taskurile mai mari și mai importante la început
Să te concentrezi întâi pe taskurile mai mari sau care iau mai mult timp, înainte de a te apuca de altele, te poate ajuta să rămâi mai concentrat decât atunci când lucrezi la taskuri mai mici și mai scurte întâi. Planifică-ți ziua ținând cont de acest principiu, încercând să dedici timpul de dimineața sau cel în care ești mai alert și energic pentru acele activități care îți solicită mai multă energie, așa cum recomandă și acest articol.
7. Ia pauze scurte
Pentru a-ți odihni mintea și a fi mai productiv, ajută să iei din când în când scurte pauze în care să iei puțin aer, să îți faci o cafea, să îți relaxezi ochii și să te deconectezi de la ecran, dar și mental de la activitatea pe care o faceai. Dacă eviți să faci pauze pentru mult timp, poți ajunge să fii stresat sau obosit și pe termen lung poate duce la burnout.
Citeste si: Lista serialelor și filmelor care apar în luna decembrie pe Netflix