UE propune un "mecanism de trasparenţă" în privinţa exporturilor de vaccinuri din Europa

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a considerat luni "inacceptabile" întârzierile livrărilor de vaccinuri AstraZeneca şi a propus un "mecanism de transparenţă" privind exporturile în afara Uniunii Europene a vaccinurilor produse pe teritoriul său, conform AFP.

Author: Alina Raducu luni 25 ianuarie 2021 , 20:58

UE propune un "mecanism de trasparenţă" în privinţa exporturilor de vaccinuri din Europa
UE propune un "mecanism de trasparenţă" în privinţa exporturilor de vaccinuri din Europa
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Compania britanică a prevenit vineri că livrările vaccinului AstraZeneca/Oxford în Europa ar fi mai mici decât era prevăzut în primul trimestru din cauza unei "scăderi de randament" la o fabrică europeană.

"Acest nou calendar nu este acceptabil pentru Uniunea Europeană", a estimat Kyriakides, într-o declaraţie video difuzată online.

Comisia Europeană a rezervat până la 400 de milioane de doze din acest vaccin, deja folosit în Marea Britanie

Comisarul i-a scris în weekend companiei AstraZeneca pentru a adresa întrebări "importante şi grave" despre această întârziere, care vine după cea a livrărilor vaccinului Pfizer/BioNTech.

"UE a prefinanţat dezvoltarea rapidă de vaccin şi de producţie şi vrea un retur" pentru această investiţie, a adăugat responsabilul. Bruxelles-ul vrea să ştie "exact ce doze au fost produse de AstraZeneca, unde anume şi dacă ele au fost livrate şi cui".

"Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până în prezent", a criticat Kyriakides, anunţând o nouă reuniune luni cu reprezentanţii celor 27 de state şi a Comisiei cu AstraZeneca.

"UE vrea ca dozele comandate şi prefinanţate să fie livrate cât mai curând posibil" iar "contractul nostru să fie onorat în totalitate", a adăugat ea.

Citeste si: Pfizer îşi adaptează livrările vacinului împoriva covid-19 în funcţie de şase doze per flacon

Comisia a propus statelor membre punerea în aplicare a unui "mecanism de transparenţă a exporturilor în afara UE de vaccinuri care sunt produse aici"

UE a "susţinut dezvoltarea şi producţia mai multor vaccinuri contra Covid-19 pentru 2,7 miliarde de euro în total", a precizat Kyriakides.

"Pe viitor, t oate companiile care produc vaccinuri contra Covid-19 în UE vor fi nevoite" să avertizeze autorităţile europene "când vor să exporte vaccinuri către terţe state", a mai afirmat comisarul, precizând că "livrările cu caracter umanitar" nu sunt incluse. "UE va lua orice măsură pentru a-şi proteja cetăţenii şi drepturile", a prevenit Kyriakides.

Citeste si: Klaus Iohannis, misiune grea în întâlnirea de azi cu liderii UE


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si