Varza chinezească. Ce este și cum se consumă?
Varza chinezească. Varza chinezească sau bok choy este o varietate din categoria legumelor crucifere împreună cu varza, varza de Bruxelles și broccoli.
![Varza chinezească. Ce este și cum se consumă?](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/1701/20292792/1/blog-012.jpeg?width=900&height=675)
Varza chinezească. Ce este și cum se consumă?
Varza chinezească. Varza chinezeasca mai este numită și pak choi. Aceasta face parte din genul de plante Brassica și este originar din China. De fapt, în China, este cea mai consumată legumă din genul brassica. Cu toate acestea, oamenii o consumă în întreaga lume. Varza chinezească este una dintre legumele crucifere care pot fi o parte cheie a unei diete sănătoase.
Bok choy este disponibilă în circa 20 de soiuri.
Citește și: A ”operat” varza în parcarea spitalului
Frunzele au un gust dulce, între varză și salată, o textură crocantă și o valoare nutritivă de numai 13 calorii la 100 g. Asta o face ideală în curele de slăbire.
Varza chinezească. Ce este și cum se consumă?
Varza chinezească oferă o mare varietate de vitamine și minerale, precum și antioxidanți și fibre care sunt bune pentru sănătate. De fapt, bok choy poate fi benefică pentru sănătatea inimii, a oaselor și a funcției tiroidiene. Poate avea chiar proprietăți anticancerigene.
70 de grame din varza chinezească conțin următoarele: Calorii: 9
Proteine: 1 gram
Grăsime totală: 0 grame
Total carbohidrați: 1,5 grame
Zahăr total: 1 gram
Fibre: 1 gram
Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro
Calciu: 6% din valoarea zilnică (DV)
Fier: 3% din DV
Magneziu: 3% din DV
Fosfor: 2% din DV
Potasiu: 4% din DV
Zinc: 1% din DV
Mangan: 5% din DV
Seleniu: 1% din DV
Vitamina C: 35% din DV
Folat: 12% din DV
Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro
Vitamina A: 17% din DV
Vitamina K: 27% din DV
Varza chinezească. Ce este și cum se consumă?
Varza chinezească se prepară în aproximativ 4-5 minute, dacă se fierbe sau înăbușă, și 2-3 dacă se pune pe grătarul încins. De la aceasta salata se consumă totul, adică întregul buchețel de pak choy, singurul lucru pe care îl aveti de făcut fiind acela de a-l spăla cu grijă, se depune foarte mult nisip si pamant intre frunze, cam ca la praz sau telina apio.
Varza chinezească se poate adăuga și la supe și ciorbe, în orice fel de mâncare principal și mai ales în cele din carne, cu 5 minute înainte ca acestea să fie gata, fie punând buchetul întreg, fie să se rupă frunze.
Tăiați-o și fierbeți-o foarte puțin cu ulei de măsline, usturoi și ghimbir ca garnitură sau pentru a asezona orezul și quinoa. Decupați-o și adăugați-o la o rețetă de supă de inspirație asiatică.
Spălați-o și puneți-o cu alte legume pentru a face o salată crudă. Toacă și gătește-o într-o tigaie cu ardei grași, morcovi și broccoli.
Feliați-o pe lungime, stropiți cu ulei de măsline și sare și prăjiți-o la cuptor.
Se folosește în locul salatei sau altor legume cu frunze verzi într-un sendviș. Tăiați-o mărunt și adăugați-o la orezul prăjit.
Citește și: Varză murată. Cinci beneficii incredibile pentru organism