În câteva sere din Șelimbăr găsim pe lângă ceapă, usturoi, salată verde și ridichi fel de fel de verdețuri, ierburi aromatice și legume cu origini îndepărtate. Plantele au fost aclimatizate și cresc de minune în pământ românesc.

Soiurile s-au adaptat ușor condițiilor

Elena Lepădat, angajat: "Asta de exemplu este o rapiță sălbatică comestibilă, foarte crudă, gustoasă. Unele sunt și iuți, piperate chiar, avem muștar iute, fiecare cu aroma ei."

Citeste si: Reţete de Paşte 2022: Mâncărurile tradiţionale româneşti

Soiul rar de rapiță și muștarul s-au adaptat ușor condițiilor din sere, la fel și chives, cunoscută la noi drept "ceapa de tuns". Florile ei sunt folosite de bucătari ca decor pentru creme de brânză, ori în dressinguri, alături de vinegreta clasică. În schimb, mangoldul sau rubarba înlocuiește treptat salata verde.

Legumele ajung în restaurante

De departe cel mai cerut este sparanghelul. Producătorii îl culeg la nici două săptămâni de când prinde rădăcini.

Citeste si: Reţetă tiramisu: Un desert special de Paşte 2022

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Autoritățile au trimis un elicopter în localitatea Țăndărei. Peste 200 de polițiști și jandarmi au descins în mai multe case- wowbiz.ro

Diana Mihalache, producător: "Se recoltează de la baza solului, se taie, acesta este un sparanghel numai bun de gătit, fiind crud."

Citeste si: Săptămâna Mare 2022: Tradiţii şi obiceiuri pentru perioada de dinaintea Paştelui

Din sere, sparanghelul ajunge în resturante. Bucătarii îl folosesc cel mai des în risotto-uri

Manuel Betto Pecori, chef: "Sparanghelul trebuie să fie crocant, indicele de prospețime este să fie crocant. Luăm un sparanghel și îl rupem, dacă-l rupem și face croc, e proaspăt. Dacă e moale, nu mai e proaspat și nu mai are aceleași proprietăți."

Ovidiu Oroian, manager restaurant: "Dacă nu ajung proaspete, ele nu au o durată de viață foarte lungă. De regulă se usucă și atunci dacă noi le folosim la décor nu o să arate bine farfuria."

La serele din Sibiu un kilogram de sparanghel se vinde cu 80 de lei, iar mixurile de salată costă între 30 și 50 de lei kilogramul în funcție de sortimentul ales.

Citeste si: Cozonac fără frământare: Cea mai simplă reţetă de Paşte. Este pur şi simplu delicios

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si