Vești bune: Vaccinul cubanez Soberana 2 are o eficiență de 91,2%

Vaccinul cubanez împotriva covid-19 Soberana II - administrat în trei doze - are o eficienţă de 91,2%, în urma fazei finale a testelor clinice, anunţă societatea cubaneză oficială în domeniul biofarmaceutic BioCubaFarma, relatează Reuters.

Author: Andreea Bolocan vineri 09 iulie 2021 , 15:50

Vaccin anti-COVID cuba Soberana 2
Vaccin anti-COVID[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Soberana 02 sau Soberana 2, cu denumirea tehnică FINLAY-FR-2, este un vaccin COVID-19 produs de Institutul Finlay, un institut cubanez de cercetare epidemiologică.

Serul cubanez poate fi administrat în 3 doze

Serul anti-COVID Soberana 2 se administrează în două doze, însă administrat în trei doze, vaccinul se numeşte Soberana Plus şi are o eficienţă de 91,2% împotriva noului coronavirus.

Citeste si: Harta vaccinării anti-COVID. Top 10 localități din România cu cele mai multe persoane imunizate

“Avem capacitatea de a produce un vaccin cu o eficacitate de 91,2%”, a anunţat directorul Institutului de vaccinare Finlay (IFV), Vicente Vérez.

Portalul oficial de ştiri Cubadebate a informat, citând surse din cadrul institutului, că vaccinul are “o eficacitate de 91,2% împotriva cazurilor simptomatice”, de “75,5% împotriva infecţiei” şi de

“100% împotriva cazurilor severe şi fatale”.

Vicente Vérez anunţase la începutul lunii iunie că Soberana 2 avea o eficacitate de 62% după administrarea a două doze.

“Este într-adevăr o cifră foarte ridicată”, a spus Vicente Verez, care a subliniat că “obiectivul fundamental” al vaccinului este de a funcţiona în aşa manieră încât, pentru pacient, “acest coronavirus să se transforme într-o răceală” obişnuită.

Anunţul a fost făcut în momentul în care Cuba, cu o populaţie de 11,2 milioane de locuitori, se confruntă cu o creştere semnificativă a cazurilor de COVID-19. Acest stat insular a înregistrat 218.376 de cazuri de coronavirus şi 1.431 de decese asociate COVID-19.

Citeste si: Valeriu Gheorghiță aruncă bomba despre valul patru coronavirus: „Cred că discuţia asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine şi care va fi amploarea lui”

Oamenii de știință cubanezi lucrează la 5 vaccinuri anti-COVID

Specialiștii în domeniul sănătății din Cuba lucrează în total la cinci vaccinuri candidate împotriva COVID-19, dintre care două se află în ultima fază a studiilor clinice: Abdala şi Soberana 2.

Pe data de 21 iunie, grupul farmaceutic cubanez BioCubaFarma a anunţat că Abdala, primul vaccin anti-COVID-19 dezvoltat în America Latină, are o eficienţă de 92,28%, după trei doze.

Serul cubanez Abdala nu este încă autorizat[Sursa foto: PixaBay]

Serul cubanez Abdala nu este încă autorizat

Momentan acest vaccin nu este încă autorizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dar Cuba, confruntându-se cu o creştere a numărului de cazuri, a început să administreze serul încă din luna mai în regiunile cele mai afectate de pandemie, însă Abdala urmează să primească în curând aprobarea oficială a autorităţilor cubaneze.

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si