Vești proaste. Au fost descoperite 3 cazuri cu mutația E484K în România

Autoritățile din România au anunțat joi, 6 mai 2021, că au identificat la nivelul țării trei cazuri ale mutației ce “pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale”, câte unul la o infectare cu tulpina britanică, la una cu cea sud-africană și una cu cea braziliană. Șase cazuri noi de infectare cu tulpina braziliană, numai în ultima săptămână. Află cât de periculoasă poate fi această nouă mutație.

Author: Andreea Bolocan joi 06 mai 2021 , 16:49

Mutația E484K a fost descoperită în România cazuri coronavirus
Mutația E484K a fost descoperită în România[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Instiutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a trasmis, joi, că, până în 2 mai, au fost confirmate la nivel naţional 1.128 cazuri de infectare cu noile tulpini ale coronavirusului, 1.114 fiind cu varianta braziliană. Rata de confirmare din rândul secvenţierilor este de 67%.

Totodată, până în data de 2 mai 2021, au fost efectuate 1.690 de secvenţieri.

”Au fost confirmate 1.128 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), respectv 1.114 varianta braziliană, 5 varianta sud-africană şi 9 varianta braziliană. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având judeţ de infectare Suceava, a fost depistată mutaţia E484K. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având judeţ de infectare Ilfov, a fost depistată mutaţia E484K. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1, infectat în mun. Bucureşti, a fost depistată mutaţia E484K.”, a precizat INSP.

Citeste si: VIDEO- Tulpina de COVID care face ravagii în India a apărut și la noi

Unde a fost prima oară identificată mutația E484K

Mutația E484K nu reprezintă o nouă tulpină a coronavirusului, ci este doar o mutație a acestuia. Prima oară ea a fost descoperită la varianta sud-africană a coronavirusului, denumită B.1.351.

”Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, a mai transmis INSP.

Potrivit INSP, până la data de 2 mai 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 67%.

Specialiştii atrag atenţia că varianta britanică este răspândită pe scră largă, în toate judeţele, iar celelalte variante au fost confirmate în Bucureşti şi judeţele Argeş, Ilfov şi Vâlcea.

România[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Două persoane vaccinate cu ambele doze de vaccin anticovid Pfizer-BioNtech au murit din cauza virusului

Până la data de 2 mai 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 67%.

Au fost înregistrate și comunicate 30 decese confirmate cu variantele SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: britanică (B.1.1.7) 27, sud-africană (B.1.351) 0, braziliană (P.1) 3.

Cât de periculoasă este mutația E484K

Se pare că mutaţia E484K poate apărea la oricare dintre tulpinile descoperite până acum. A fost găsită mai întâi la tulpina sud-africană, iar apoi şi la tulpina britanică, de altfel tot mai răspândită la noi în ţară.

Specialiștii din sănătate spun că această mutaţie este mai rezistentă în faţa răspunsului imunitar, implicit la vaccin.

”Există o îngrijorare pentru că odată ce această variantă ar reuşi să se răspândească pe o scară mai largă, deocadmată nu este cazul, dar dacă s-ar răspândi, atunci este posibil ca eficienţa vaccinului spre exemplu cum a fost în Israel la 95% după 6 milioane de vaccinări să ajungă la 90-85%”, a spus Mihai Dimian, prorector USV.

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
A doua imunitate a săptămânii s-a adjudecat la Survivor România 2021. Ce echipă se va... A doua imunitate a săptămânii s-a adjudecat la Survivor România 2021. Ce echipă se va bucura de un consiliu liniștit?
spotmedia.ro
Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie.... Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie. În loc să plătești în plus, ai putea economisi sute de lei!
spotmedia.ro
Şobolanii lovesc din nou, în Bucureşti, de data asta în trafic. Cine și cum îi poate... Şobolanii lovesc din nou, în Bucureşti, de data asta în trafic. Cine și cum îi poate împiedica să mai saboteze semafoarele
b1.ro
Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă,... Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?
infoactual.ro
Rusaliile Negre. „Bărăganul a fost Siberia noastră” Rusaliile Negre. „Bărăganul a fost Siberia noastră”
infoactual.ro
Mesajul lui Nostradamus pentru 4 zodii! Predicțiile celebrului profet sunt valabile... Mesajul lui Nostradamus pentru 4 zodii! Predicțiile celebrului profet sunt valabile până în 2028
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si