Este forfotă în bucătăriile gospodinelor din toată țara, se pregătesc de zor tot felul de bunătăți tradiționale. Am poposit și noi în Maramureș la cântăreața Amalia Tomoioaga și am aflat secretul cozonacilor pufoși.

Amalia Tomoioagă, secretul cozonacilor pufoși

Amalia Tomoioagă este o tânără cântăreață din Maramureș, care, pe lângă talentul său muzical are și calități de bună gospodină.

A învățat de la mama sa o rețetă de cozonaci pufoși iar acum, pentru sărbătorile pascale, a și pus-o în aplicare.

Amalia Tomoioagă, cântăreață- Începem să facem aici un spațiu în făină, o să punem drojdia, pe care o sfărâmă puțin, o să adăugăm sarea, pe o parte pe făină, zahărul îl punem în mijloc, punem și zahărul vanilat și adăugăm lapte cald.

Apoi se amestecă puțin că să se dizolve drojdia.

Citește și: VIDEO- Masa de Paște, comandată online. Cei care nu au timp să stea printre raioane sau vor să evite aglomerația din magazine, apelează și anul acesta la firmele de livrări

Amalia Tomoioagă, cântăreață- După ce s-a dizolvat drojdia, punem untul încălzit cu lapte. Adăugăm și gălbenușurile, punem și apă minerală și adăugăm și coajă de portocală și de lămâie.

Se omogenizează compoziția și încet, încet, împreună cu făina se transformă într-un aluat. Amalia începe frământatul și adaugă ulei.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ- wowbiz.ro

Amalia frământă aluatul de cozonac până când acesta se dezlipește de pe mâini. Este un mic secret învățat de la mama și bunica sa. 

Amalia Tomoioagă- Am terminat de frământat, o să lăsăm aluatul la dospit, între timp mergem să vedem cum este focul.

Cuptorul din curte este încins cu ajutorul lemnelor, iar Amalia verifică, dacă totul este în regulă. După o oră revine la aluatul dospit, pe care îl mai frământă de două ori. Între timp, cât coca de cozonac mai stă la dospit, tănăra artistă pregătește umplutura.

Amalia Tomoioagă- Avem nevoie de albușuri de ou, de zahăr, nucă măcinată și de cacao. Începem să mixăm albușurile.

După ce a mixat albușurile cu zahărul, adaugă nucă măcinată și cacao.

Acum, urmează modelarea cozonacilor. Pe masa de lucru tapetată cu făină, Amalia răstoarnă aluatul și-l împarte în mai multe bucăți.

Citeste si: Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”- kfetele.ro

Citeste si: "Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă- radioimpuls.ro

Amalia Tomoioagă- După ce am secționat aluatul, luăm câte o bucată și o întindem. Aluatul este mai galben pentru că am pus ouă de casă, punem și umplutură, după ce am întins umplutură, rulăm.

Și astfel din câte două rulouri umplute se formează un cozonac.

Așa se face că rând pe rând, din mâinile Amaliei ies câțiva cozonaci apetisanti pe care tânăra artista îi pune în tavi. Îi unge cu ou și îi ornează cu miez de nucă. Acum, dolofanii sunt pregătiți de copt, iar tânăra îi duce la cuptorul din curte.

După ce cozonacii s-au rumenit în cuptor, Amalia îi duce, mândră, în casă. Acum cel mai căutat deșert de Paște este numai bun de pus pe masa de sărbătoare.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si