Fermele din țara noastră rămân fără forță de muncă într-un ritm alarmant. Asiaticii par a fi soluția salvatoare și în acest domeniu, nu numai în construcții sau turism. Acolo unde lipsa angajaților nu-și găsește rezolvare prin importul de muncitori, proprietarii sunt nevoiți să muncească singuri, dacă vor să-și mențină afacerile pe linia de plutire, a transmis Christian Sabbagh.

Asiaticii salvează fermele de animale

Nepalezul Subas și-a părăsit țara cu trei ani în urmă pentru a avea un serviciu mai bine plătit. A ajuns la câteva mii de kilometri distanță, într-o fermă agro-zootehnică de lângă Buzău. Aici, Subas are grijă de câteva sute de animale, dar se ocupă și de grădinărit.

,,Aici noi lucrăm puțin diferit, sistematic. Acolo noi lucrăm în agricultură mai mult manual, la Nepal''.

Subas a decis să-și aducă imediat și soția, după ce s-a convins că munca la fermă nu este foarte grea, iar venitul lunar este de cel puțin trei ori mai mare decât salariul din țara sa natală.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta- wowbiz.ro

,,Banii îi trimiteți la familie? Da, acolo la familie e nevoie pentru școală, pentru medicamente''.

,,Noi lucrăm dimineața la șase jumate, după aceea pauză, până la 11 jumate program, după care șase gata'', a spus un asiatic.

În curând, ferma va avea trei angajați asiatici. Asta, după ce soții Subas și Binda au reușit să-i programeze venirea legală în România și a unuia dintre cei doi băieți ai lor.

Pentru administratorul gospodăriei țărănești, angajarea nepalezilor a fost alegerea câștigăroare.

Citește și: VIDEO-Nepalezii trăiesc visul românesc. Din ce în ce mai mulți asiatici ne muncesc cu drag pământul: ,,Este plăcerea mea’’

Citeste si: Teoria Ștefaniei cu privire la descalificarea iubitului ei din Casa Iubirii. “Este cineva.”- kfetele.ro

Citeste si: Principala ipoteză a anchetatorilor în cazul tragediei din Cluj. O familie întreagă, descoperită moartă în curtea din spatele casei- radioimpuls.ro

Din păcate, multe ferme din țara noastră rămân fără forță de muncă. La Balta Albă, un proprietar de ovine este nevoit de câteva luni să muncească singur la stână, pentru că nu găsește ciobani.

În comuna Balta Albă, creșterea animalelor a rămas una dintre puținele activități generatoare de venit. Niciodată afacerea fermierului nu a fost atât de aproape de marginea prăpastiei ca acum.

,,Nu găsim oameni pentru că nu le mai place munca. Deci în România am văzut că nu numai însectorul ovine, în toate sectoarele, că eu am în agricultură și o fermă vegetală de 130 de hectare și acolo muncesc tot singur. Deci în România s-a pierdut cultul muncii'', a spus Silviu Marin, fermier.

Criza forței de muncă din România are mai multe cauze, printre care și emigrarea masivă. Peste 50.000 de români au plecat anul trecut din țară, cel mai mare număr din ultimii 30 de ani, potrivit Institutului Național de Statistică.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si