VIDEO - Colacii bucovineni, prezenți la nunți și înmormântări

Colaci bucovineni frumos împletiți și rumeniți în cuptor, pregătiți la Suceava după o rețetă veche moștenită din moș strămoși.

Iulian Ciurea, marți 17 noiembrie 2020 , 15:15

colaci bucovineni
Colaci bucovineni[Sursa foto: lalena.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Frumusețea împletiturii și decorul - flori sau frunze - fac ca acești colaci bucovineni să fie deosebiți, iar gustul lor te duce cu gândul la copilărie.
Rețeta veche este moștenită din generație în generație. Unul dintre secrete stă chiar în făină, care dacă este bine cernută face ca aluatul să fie pufos.

Colacii bucovineni din rețetă strămoșoească, prezenți la momentele de trecere din viață

După ce este preparat aluatul, acesta se porționează și fiecare bucată trece printr-un aparat care îi dă elasticitate. Bucățile gata întinse ajung de aici în mâinile brutăreselor care le modelează și apoi le împletesc două câte două.
Ulterior părțile împletite se unesc și formează un cerc, ca un soare. Peste primul cerc se așază alte două împletituri și totul prinde formă. De pe coptură nu lipsesc decorațiunile, flori sau frunze de stejar, făcute cu dibăcie de brutari.
- Frunzele astea care se pun pe colac sunt specifice Bucovinei, ce reprezintă?
- Da, reprezintă frunza de stejar și sunt specifice zonei. În special se pun la colacii pentru nunți, spun gospodinele.

Gospodinele respectă rețeta din bătrâni pentru colacii bucovineni

După ce a prins formă, colacul se pune în tavă și este așezat într-o cameră unde stă pentru 30 de minute la odihnă, la crescut.
„Aici este dospitorul nostru. Aici se odihnește aluatul. Are loc fermentarea aluatului, după cum spun bunicii noștri, creșterea aluatului”, spun gospodinele.
Odată crescuți bine, colacii sunt așezați în cuptorul cu lemne pentru aproximativ 40 de minute.
Colacii au o însemnătate aparte pentru creștini. Așa cum spune legenda, pâinea cu simbol de ofrandă trebuie să fie rotundă ca pământul ivit din apele sărate. De aceea, în tradiția românilor, colacul are loc de cinste la mesele mari.


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Costi Ioniță, Roxana Nemeș sau Alexandra Stan? Cine a părăsit competiția Survivor... Costi Ioniță, Roxana Nemeș sau Alexandra Stan? Cine a părăsit competiția Survivor România 2021? Publicul a decis!
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv... Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv cine vede de ce
monitorulcj.ro
Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infectare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut! Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infectare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut!
infoactual.ro
Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în... Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în toată vremea pentru binefacerile Lui
infoactual.ro
Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile! Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si