„Peste un milion și jumătate de români își sărbătoresc astăzi ziua numelui cu ocazia zilei de Constantin și Elena. Ce trebuie să știm despre această sărbătoare aflăm chiar acum de la colega mea, Larisa Rațiu”, a spus Simona Pătruleasa.

Larisa Rațiu, reporter: Noi suntem chiar acum la Mânăstirea Cașin din capitală, unde credincioșii au început să vină încă de la primele ore ale dimineții, Alături de mine este preotul Gabriel Cazacu, care ne va spune tot ce trebuie să știm despre sărbătoarea de astăzi.

Citește și: Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 21 mai 2024: Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

Ce reprezintă această sărbătoare

Larisa Rațiu, reporter: În primul rând, vă rog să ne spuneți ce reprezintă sărbătoarea de astăzi pentru credincioși?

„Este o mare sărbătoare pentru că biserica îi cinstește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena precum îi cinstește pe apostoli, pentru că ei sunt apărătorii credinței. Sfântul Constantin cel Mare este cel care a scos biserica din catacombe, deci din subterane, și, prin Edictul de la Milano, din anul 313, oferă libertate de credință tuturor și creștinii pot să zidească biserici, pot să își manifeste cultul public. Biserica, datorită acestei intervenții divine, capătă o înflorire extraordinară. Constantin și maica sa, Elena, sunt cei care zidesc Biserica Învierii de la Sfântul Mormânt. Constantin cel mare este cel care organizează primul sinod ecumenic.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta- wowbiz.ro

Sunt cei care descoperă lemnul Sfintei Cruci și sunt o serie de evenimente binefăcătoare de Dumnezeu, hărăzite, rânduite, astfel încât le suntem recunoscători și le mulțumim.

Astăzi sunt peste un 1.800.000 de români care serbează ziua numelui, le spunem și noi: „La muți ani!”, Dumnezeu să-i ocrotească”, a spus Gabriel Cazacu, preot.

Citește și: Rugăciune către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Aduce sănătate și noroc dacă o rostești pe 21 mai 2024

Ce ar trebui românii să facă, dar și ce activități să evite în această zi

Larisa Rațiu, reporter: Vă rog să spuneți ce trebuie să evităm să facem în această zi?

„Este o zi de importanță liturgică foarte mare. Ne aflăm între Sfânta Înviere și Pogorârea Duhului Sfânt. Este o sărbătoare pe care trebuie să o cinstim. Venim la Sfânta Biserică, scriem un pomelnic cu numele celor vii și celor răposați din familia noastră Nu lucrăm sau chiar dacă suntem la birou, căpătăm o intensitate redusă a activităților și îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările și pentru toate minunile din viața noastră. Este timp pentru suflet, timp de rugăciune, timp de regăsire. Amin!”.

Larisa Rațiu: Vă mulțumim din suflet că ați fost alături de noi! Așadar, astăzi, peste un milion și jumătate de români își sărbătoresc ziua onomastică. Acestea au fost informațiile de aici.

Citeste si: Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză de oaie vândut de către familia Sterp? Mama Geta se laudă cu cel mai mic preț de pe piață: „Noi o dăm mult mai ieftin. E treabă multă.”- kfetele.ro

Citeste si: Dan Cociș, Adrian din „Liceenii”, despre relația cu Ștefan Bănică Jr.: "Dovadă locul său fruntaș"- radioimpuls.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si