VIDEO - Președintele Klaus Iohannis, la Institutul Matei Balș: O zi foarte tristă. Îmi pare foarte rău! Transmit condoleanţe familiilor îndoliate

Preşedintele Klaus Iohannis a mers vineri la Institutul ”Matei Balş”, unde cinci persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit vineri dimineaţă în saloane în care erau internaţi pacienţi cu COVID-19.

Author: Mircea Pop vineri 29 ianuarie 2021 , 10:38

VIDEO - Președintele Klaus Iohannis, la Institutul Matei Balș
VIDEO - Președintele Klaus Iohannis, la Institutul Matei Balș
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la ora 13:00 la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”. El a susținut o declarație de presă.

O zi foarte tristă astăzi, cu tragedia care s-a întâmplat aici, în această dimineaţă. Ce pot să spun e că îmi pare foarte rău.  Transmit condoleanţe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici în saloane le doresc însănătoşire grabnică.

Am discutat încă de când au fost anunţate forţele de intervenţie în permanenţă cu cei care au condus intervenţia şi am primit toate datele care sunt certe despre intervenţie.

Klaus Iohannis: A fost o intervenție complicată

A fost o intervenţie foarte complicată, cu foarte multe forţe implicate. S-a reacţionat extrem de rapid, forţele de intervenţie au intervenit, au stins focul, au mutat pacienţii la alte spitale, însă din păcate pentru câţiva a fost prea târziu. Ţin să felicit forţele de intervenţie pentru promptitudinea la acest incendiu groaznic”, a declarat preşedintele.

Președintele Klaus Iohannis, la Institutul Matei Balș
Președintele Klaus Iohannis, la Institutul Matei Balș[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: VIDEO- EXCLUSIV! Primele imagini cu izbucnirea incendiului de la Balș

Situaţia se repetă cumva, am avut tragedie la Piatra Neamţ, acum la Balş se întâmplă această tragedie. Motivele sunt diverse, ele sunt anchetate şi vor scoate la iveală cine e vinovat şi vor fi sancţionaţi. După părerea mea problema e mult mai amplă, avem probleme structurale cu spitalele din România. Am solicitat ministrului Sănătăţii să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru sistemul de sănătate din România şi aştept cât de curând primele idei pentru a demara această reformă.

Mesajul președintelui pentru cadrele medicale

Nu vreau să închei scurta mea intervenţie înainte de a spune ceva despre persoanele care au fost şi rămân eroi – medicii, asistentele, întregul personal. Ei au depus eforturi supraomeneşti. Au lucrat până la epuizare, lucrează de luni de zile în condiţii de stres, cu personal prea puţin şi îmi exprim admiraţia pentru toţi medicii şi personalul medical şi din spitalele COVID şi din centrele de vaccinare şi din toate unităţile medicale din România. Tot ce merită ei sunt laude şi încurajări, dar pentru cei care administrează sistemul e nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate fiindcă astfel de lucruri nu trebuie să se repete.

Președintele Klaus Iohannis, la Institutul Matei Balș
Președintele Klaus Iohannis, la Institutul Matei Balș[Sursa foto: Facebook]

Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la Instititutul ”Matei Balş” din Capitală, unde sunt trataţi pacienţi cu COVID, despre care fostul manager Adrian Streinu-Cercel declară că erau în stare medie spre severă din punct de vedere al gravităţii şi care aveau nevoie de oxigen suplimentar. Patru pacienţi au murit, trei fiind deja găsiţi carbonizaţi de echipele de intervenţie, iar o a patra persoană nu a răspuns manevrelor de resuscitare. 

Câte persoane sunt rănite

Un număr de 53 de pacienţi au fost transferaţi la 11 spitale din Capitală, în urma incendiului la Institutul ”Matei Balş”. Cea de a patra victimă, care nu a răspuns manevrelor de resuscitare, este o femeie de 80 de ani care avea şi arsuri pe 20% din suprafaţa corpului.

Citeste si: EXCLUSIV- Corespondență Vanda Ionițoiu, reporter Știrile Kanal D, de la Institutul ”Marius Nasta”. Pacienți în stare gravă după incendiul de la ”Matei Balș”

Autorităţile pun la dispoziţie linii telefonice la care famillile pot verifica situaţia pacienţilor. Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la Instititutul ”Matei Balş” din Capitală, unde sunt trataţi pacienţi cu COVID, despre care fostul manager Adrian Streinu-Cercel declară că erau în stare medie spre severă din punct de vedere al gravităţii şi care aveau nevoie de oxigen suplimentar.

Citeste si: Incendiu Matei Balș: A fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă

Cinci oameni au murit

Patru pacienţi au murit, trei fiind deja găsiţi carbonizaţi de echipele de intervenţie, iar o a patra persoană nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Patru saloane au ars, însă toată clădirea a fost afectată de fum, conform ministrului de Interne Lucian Bode. Conform secretarului de stat în MAI Raed Arafat, incendiul a fost lichidat. Pentru moment, nu se cunoaşte cauza incendiului, iar la faţa locului se află specialişti ISU, dar şi poliţişti de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei.

Citeste si: Ministrul Vlad Voiculescu, despre incendiul de la Matei Balș: Toţi pacienţii au fost transferaţi


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si