VIDEO -Putem consuma zahăr,dar mare atenție de care, spun specialiștii
Dacă tot ținem să consumăm zahăr, este indicat este să alegem variante care nu sunt atât de nocive pentru corpul nostru. Iată ce spun specialiștii.
Mancam cu placere dulciuri dar trebuie sa stim ca pe piata exista trei forme de zahar.
„Daca vorbim despre tot ce inseamna zaharul pe care il cumparam, alb, cel rafinat, cu pacatele lui; apoi zaharul brun, care la fel, este si el present si zaharul brut, care este forma cea mai dorita spre a fi consumata si cea mai recomandata”, spun nutriționiștii.
„Zaharul brut este un zahar recomandat, pt ca sursa lui e diferita. Vorbim nu despre sfecla rosie, vorbim despre trestie de zahar, capacitatea lui de indulcire este usor scazuta fata de cea a zaharului obtinut din sfecla dar vorbim despre adaosul de fibre pe care il are din natura si-atnci il face un indulcitor superior, de natura superioara, pe care ar trebui sa il preferam”, spun specialiștii.
„Este mai scump dar avand aceste fibre practice actiunea negative a oricarui amestec de glucoza, fructoza asupra pancreasului este incetinita, usor neutralizata de prezenta fibrelor”, spun nutriționiștii.
Zahărul brut e sub forma de mici bucăți, nu sub formă de cuburi sau zahăr tos.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„Vorbim despre bolovanasi, care au si un aspect, nu unul opac, ci cristalin, in copilarie era acel zahar kandel care oarecum il mimeaza si vorbim si despre eticheta alimentara care ne spune ca are o capacitate energetica mai scazuta”, spun nutriționiștii.
Zaharurile de pe piata au aport caloric diferit, cel mai bogat si mai nociv din acest punct de vedere, fiind cel alb, cu 4 calorii pe gram.
Prin comparatie, zaharul brun este pe locul doi in topul celor mai recomandate zaharuri.
„Aceasta sfecla de zahara practic este usor, foarte usor rafinata in asa fel incat sa obtinem zaharul brun, camtitatea de melasa din zaharul brun este mai mare si nu mai trece acest zahar prin procesele de bleaching, de albire, de clorurare, lucru sb actiunea caruia se obtine zaharul alb, tos, rafinat”, spun specialiștii.
„Cu nuanta zaharului brun ne putem juca cum vrem, in functie de cantitatea de melasa pe care o pastram. el intotdeauna va fi un amestec de zahar alb, intr—o anumita cantitate si melasa. Daca folosim mai multa mealasa poate sa ajunga pana la o culoare foarte, foarte inchisa, ca si cum e caramelizat”, spun specialiștii.
Indiferent de tipul zaharulului, specialisii ne avertizeaza ca acesta are o contraindicatie majora. Nu trebuie dat copiilor, in special celor sub 3 ani. Abia dupa aceasta varsta, cei mici il pot consuma doar sub forma unor dulciuri cat mai sanatoase posibil, facute in casa.